Senatorii PSD au vizitat fabrica de zahăr Agrana

Dimensiune text

La invitaţia senatorului Ioan Chelaru (foto alături de senatorul Ilie Sârbu), vicepreședinte al Senatului,  50 de senatori PSD au făcut, joi, o vizită în judeţul Neamţ. Primul obiectiv de interes pentru parlamentarii PSD a fost fabrica de zahăr Agrana Roman.

Senatori ai grupului parlamentar PSD s-au aflat, joi, în judeţul Neamţ, răspunzând la invitaţia senatorului romaşcan Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului,  de a vizita câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale judeţului, în primul rând fabrica de zahăr Agrana Roman. Ilie Sârbu, fostul ministrul al Agriculturii, Gabriela Firea, Gheorghe Saghian, preşedintele comisiei pentru agricultură, sunt politicieni dintre cei mai importanți la nivel de decizie parlamentară care au fost, joi, la Roman. O astfel de vizită nu a mai avut loc în oraş de acum mai bine de şapte ani, atunci când senatorii au participat şi la inaugurarea sediului PSD Roman.

vizita 03„Pentru mine, vizita de aici este extrem de importantă, pentru că am vrut să vadă şi colegii mei că există firme care chiar şi-au îndeplinit promisiunile pe care le-au făcut prin contractul pe care l-au semnat atunci când au cumpărat spaţii aici şi au făcut investiţii. Ca romaşcan, care locuiesc aici, ştiu că este foarte importantă păstrarea locului de muncă, mai ales într-un oraş de dimensiuni mici, în care pierderea unui loc de muncă are consecinţe mai mari decât oriunde într-alt loc. Câteva sute de locuri de muncă care sunt în continuare păstrate de către Agrana sunt foarte importante şi se vor păstra şi pe viitor, poate chiar vor creşte, mai ales dacă se va extinde producţia sfeclei de zahăr, şi am văzut că Agrana are interes şi investeşte şi în domeniul agricol. Managementul de aici, performant, de altfel, eu spun că ne dă speranţe şi privim viitorul cu optimism. Dacă vă amintiţi, sloganul meu de campanie era: «Eu sunt acasă pentru fiecare». Această vizită este transformarea sloganului în realitate, iar faptul că toţi senatorii grupului PSD sunt la Roman şi sunt în Neamţ este o dovadă că i-am adus să perceapă la faţa locului problemele pe care le avem în teritoriu”, a precizat senatorul Ioan Chelaru.

Senatorul Ilie Sârbu, din nou la Roman, după şapte ani

vizita 02

După şapte ani de la ultima vizită de lucru la Roman, senatorul Ilie Sârbu s-a bucurat să revină în oraşul în care se află fabrica de zahăr Agrana, a cărei activitate o cunoaşte foarte bine încă de când era ministru al Agriculturii. „În tradiţia grupului Partidului Social Democrat de la Senat există aceste deplasări în teritoriu, iar la Roman suntem pentru a doua oară. Această vizită era programată de mai bine de un an. Ne bucurăm că am reuşit să ajungem astăzi aici, fiind şi foarte aproape de încheierea sesiunii parlamentare, iar ceea ce mă bucură este că şi numărul colegilor prezenţi este foarte mare. Din totalul senatorilor care suntem la nivelul grupului PSD, aici sunt aproape 50. Ideea domnului senator Chelaru de a vizita şi fabrica de zahăr Agrana m-a bucurat foarte mult, pentru că eu am relaţii mult mai vechi cu această fabrică, încă din anul 2000, când eram ministru al Agriculturii, în primul mandat. Îi cunosc evoluţia şi cunosc toate problemele pe care le-a avut. Sper ca şi Ministerul Agriculturii şi Guvernul României să îşi întoarcă privirea spre ceea ce înseamnă producţia de zahăr în România. Am văzut cât de mult s-au schimbat mijloacele de producţie şi toate astea sunt puse la îndemâna producătorilor sfeclei de zahăr. Diversitatea produselor de aici, exportul pe care îl fac, sunt lucruri care ne bucură. Ca o concluzie pe care am putea-o trage din acest punct de vedere, mai ales pentru mine – care, în 2000, trăiam momente critice, căci nu ştiam dacă se închide, se taie fabrica şi ajunge la fier vechi -, mă bucur foarte mult că fabrica de zahăr din Roman a devenit Agrana, dar nu a ajuns la fier vechi. Din prezentarea pe care ne-au făcut-o managerii unităţii, eu cred că fabrica va rămâne în viaţă mult timp de acum înainte şi că va progresa. An de an, am văzut că există o creştere, şi a producţiilor, a investiţiilor, a dotărilor tehnologice, deci, din acest punct de vedere, sunt foarte optimist”, a declarat senatorul Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii.

vizita 04În timpul vizitei la fabrica din Roman, senatorii au putut vedea care sunt etapele de producţie a zahărului şi, de asemenea, care sunt procedeele şi mecanismele tehnologice folosite la ambalarea zahărului. Apoi, reprezentanţii fabricii, pentru a-i îndulci pe oaspeţi, au oferit mostre din toate produsele fabricate la Roman. Totodată, conducerea unităţii a transmis senatorilor problemele pe care le au şi ce anume şi-ar dori din partea Ministerului Agriculturii. „Vizitele noastre în teritoriu s-au dovedit a fi o idee foarte bună, fiindcă o să preluăm o parte dintre probleme direct de la faţa locului, pe care o să le discutăm cu ministrul Agriculturii şi cu primul ministru, dacă e cazul. Putem transmite un mesaj optimist celor direct implicaţi, deoarece eu cred că ceea ce ne-au spus că i-ar interesa se poate realiza, respectiv o suplimentare a cotei de zahăr şi să vedem la subvenţii ce se poate ajusta. Le-am transmis să ne dea în scris care le sunt priorităţile şi urmează ca eu să le transmit mai departe”, susţine Ilie Sârbu.

De la Roman, la Tîrgu Neamţ

După vizita de la Roman, senatorii PSD au plecat la Tîrgu Neamţ, acolo unde au vizitat Cetatea Neamţului- mulţi dintre ei, mai ales cei din Ardeal, neavând ocazia să o vadă până acum, cu atât mai puţin după ce a fost restaurată -, apoi au participat la o întâlnire cu comunitatea şi cu autorităţile locale. Mai apoi, senatorii au vizitat mănăstirea Neamţului, aleasă de senatorul Ioan Chelaru deoarece este cea mai veche din zona Moldovei, şi mănăstirea Agapia, care are o valoare deosebită datorită picturilor executate de Nicolae Grigorescu.

„Am încercat – şi cred că, din acest punct de vedere, reuşim – ca vizitele acestea să aibă eficienţă economică, pentru că, până la urmă, asta contează pentru noi, pentru asta le facem”, a spus senatorul Ioan Chelaru la finalul vizitei de la Roman.

„Plec de la Roman cu impresii bune, şi optimismul pe care îl avem noi vrem să îl transmitem şi oamenilor din zonă. Lucrurile au început să meargă bine, dar nu se pot schimba peste noapte. Pas cu pas, constatăm cu toţii că se schimbă ceva, că există interes pentru oameni, că există interes pentru comunităţile locale şi pentru toate aceste investiţii mari care vin. Agrana este o firmă de nivel mondial şi ne bucurăm că o avem aici la Roman. Chiar dacă nu este în întregime a noastră, într-o lume care se globalizează, este greu să ai şi această şansă. Cel mai important este să nu rămânem în afara cercului de investitori, iar noi, la Roman, este evident că nu am rămas în afara acestui cerc”, a transmis senatorul Ilie Sârbu.COMENTARII

WORDPRESS: 0