Semnături pentru inițiativa legislativă „i74”, de Ziua Națională a României

Dimensiune text

Voluntari ai proiectului „i74” din localităţile Adjudeni şi Tămăşeni s-au adunat marţi, de Ziua Naţională a României, în faţa bisericilor din fiecare localitate, pentru a aduna semnături pentru iniţiativa legislativă „i74”, un proiect al Fundaţiei CAESAR.

i7401„i74” este o iniţiativă legislativă născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetăţenii pot introduce legi în Parlament. Conform Articolului 74, „Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot”.

„Vrem să strângem peste 100.000 de semnături, în cel puţin 11 judeţe. Fiecare judeţ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari. Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetăţeni, nu pentru politicieni, ca şi până acum. Fiecare român îşi doreşte să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetăţeni”, susţine Iulian Bulai, din Tămăşeni, reprezentant al Fundaţiei CAESAR în judeţul Neamţ.

În Monitorul Oficial numărul 758 din 12 octombrie 2015, partea I, a fost publicată iniţiativa cetăţenească a fundaţiei CAESAR, pentru modificarea şi completarea Legii numărul 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi a Legii numărul 115/1999, privind responsabilitatea ministerială.

“Este pentru prima oară în istorie când o iniţiativă cetăţenească naţională vizează îmbunătăţirea funcţionării democraţiei româneşti, şi nu beneficii pentru diverse grupuri, aşa cum este cazul precedentelor iniţiative. În momentul de faţă, nouă din zece români nu mai au încredere în Parlament. Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. «i74» aduce nou transparenţă. Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetăţenilor. Aduce şi seriozitate – propunem ca fiecare absenţă nemotivată să fie sancţionată cu 1% din salariu, precum şi responsabilitate – decontările pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative”, explică Iulian Bulai.

Mai multe informaţii despre iniţiativa „i74” se pot afla de pe pagina oficială www.i74.ro. Pentru a deveni voluntar în cadrul proiectului, se pot urma paşii indicaţi pe pagina web a proiectului.COMENTARII

WORDPRESS: 0