Prima paginăSocialEducatie

Seminarul franciscan deschide porţile pentru fete

Dimensiune text

Începând cu anul şcolar 2015 – 2016, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” va fi introdusă specializarea Știinţe sociale, atât pentru băieţi, cât şi pentru fete, indiferent de religie.

Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, deschis, până acum, doar băieţilor de religie catolică ce voiau să studieze teologia, va ieşi, începând cu anul şcolar 2015 – 2016, din tipologia care l-a consacrat printre instituţiile de învăţământ din judeţ. Conducerea liceului a demarat procedura necesară acreditării unei specializări noi, Știinţe sociale, care va fi deschisă oricărui absolvent de gimnaziu, fete şi băieţi, indiferent de confesiune.

„Hotărârea a fost luată în cadrul întâlnirii care are loc între reprezentanţii ordinului care patronează liceul nostru, întâlnire care are loc o dată la patru ani. S-a discutat, atunci, dacă ne concentrăm în continuare pe teologie şi pe latura pastorală sau ne deschidem porţile şi către specializări noi. Dată fiind evoluţia societăţii, nevoile tinerilor, s-a decis să facem o schimbare, care, considerăm noi, va fi benefică şcolii noastre, îmbinând tradiţia unei şcoli care s-a consacrat deja prin buna pregătire oferită elevilior cu modernitatea impusă de evoluţia societăţii. Au fost luate în discuţie două specializări noi, Pedagogia şi Știinţe sociale, cea care a avut câştig de cauză la început fiind Știinţele sociale, către care se îndreaptă foarte mulţi tineri astăzi”, a spus preotul Cristinel Sociu, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”.

Introducerea unei specializări noi, pentru o clasă mixtă, presupune unele transformări în cadrul liceului. „În primul rând, vom avea nevoie de mai mult spaţiu. Tocmai de aceea, avem în vedere câteva posibilităţi de extindere a spaţiului în care vor funcţiona sălile de clasă. Una dintre direcţiile pe care o avem în vedere constă în preluarea unor săli de clasă din clădirea în care a funcţionat fostul Liceu nr. 1, aflată în apropierea liceului nostru. Suntem, deocamdată, la nivelul discuţiilor pe această temă”, a spus preotul director Cristinel Sociu.

După rezolvarea problemelor organizatorice, liceul trebuie să primească acreditare din partea Agenţiei Naţionale pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar pentru specializarea nou introdusă. Acreditarea este obţinută în urma unei expertize care trebuie să demonstreze la final că liceul îndeplineşte toţi indicatorii necesari, de la existenţa spaţiilor de studiu şi a dotărilor materiale necesare până la asigurarea de personal didactic, evaluarea făcându-se în baza unor standarde extrem de amănunţite.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • Stefan 7 ani

  Poate in felul asta se mai potolesc viitorii preotei sa nu mai fure nevestele oamenilor

  • mos costache 7 ani

   ce comentariu lipsit de fundament; e vb. de o noua viziune, de dechidere, si voi veniti cu comentarii de doi lei…

   • badea 7 ani

    Ce te agiti nene ca o coca cola. Lasa lumea sa gandeasca!

 • ionutz 7 ani

  sper sa infiinteze si o maternitate.

 • Liviu 7 ani

  Bine spus, Ionutz, dar o maternitate „sfanta” pentru cele insarcinate prin interventie divina. Catolicii s-au saturat sa musamalizeze legaturile seminaristilor cu fete si femei din „popor” si s-au intors spre legea lui Moise, pastrand legaturile consensuale in acelasi „trib”. Nu e oare o aberatie? Ii pregatesti pe preoti pentru castitate si in acelasi timp le bagi ispita in coasta? De coasta lui Adam zic 🙂

 • un oarecare 7 ani

  o scoala de prestigiu! felicitari si sa fie intr-un ceas bun!