Șeful finanţiştilor nemţeni a fost cercetat penal

Dimensiune text

Ioan Grigoriu, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi - Moldova

Ioan Grigoriu, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi – Moldova

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ a trecut în subordinea instituţiei din Iaşi care va coordona activitatea tuturor direcţiilor de finanţe din Moldova. Noul şef al finanţiştilor nemţeni este Ioan Grigoriu. Acesta a fost cercetat, în trecut, de către DNA. Garda Financiară Neamţ trece în subordinea Direcţiei Naţionale Antifraudă, cu sediul în Suceava.

Începând cu data de 2 august, Direcţia Geneală a Finanţelor Publice Neamţ a intrat într-un amplu proces de restructurare. Practic, direcţiile au fost desfiinţate şi au trecut în subordinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, care va coordona activitatea celor foste şase direcţii judeţene din Moldova. Se estimează că personalul de la Direcţia de Finanţe Neamţ va fi redus cu 45-47 de posturi.

Ioan Grigoriu a fost numit, în 2 august, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judeţele Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău.

Numele lui Grigoriu se leagă de o anchetă pornită, în 2011, de către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi la CET Iaşi, furnizorul local de apă caldă şi căldură, al cărui director, Dorin Ivana, a fost învinuit de stopaj la sursă. Procurorii au descoperit că statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei, prin neplata la buget a contribuţiilor sociale ale angajaţilor, în perioada 2008 – 2011. Grigoriu a reprezentat statul în Consiliul de Administraţie al CET, în perioada în care a avut loc evaziunea fiscală, şi a fost învinuit de procurori că n-a notificat instituţiile de control de pe poziţia de director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, funcţie pe care o ocupa simultan. Trecutul lui Ioan Grigoriu, susţinut de PSD la şefia noii Direcţii Regionale de Finanţe Iaşi, este încărcat de controverse. Ex-adjunctul de la Finanţe a ocupat, în paralel cu slujba la stat, între 2000 şi 2003, şi funcţii de cenzor sau de auditor la peste 20 de societăţi cu grave probleme financiare. Mari întreprinderi industriale din Iaşi, precum Fortus (fostul combinat de utilaj greu), Nicolina sau Moldomobila, aflate în insolvenţă sau în faliment, au fost auditate de firme ale soţiei lui Ioan Grigoriu. Se estimează că societăţile la care Duţica Grigoriu a avut contracte de inspecţie fiscală au datorii cumulate către stat de circa 600 de milioane de lei. Din această sumă, Fiscul a recuperat o parte infimă.

Grigoriu ocupă funcţii de conducere la nivelul structurilor de control fiscal din Iaşi de peste 15 ani. Între 1996 şi 2001, a fost comisar-şef al Gărzii Financiare Iaşi, iar din 2001 şi până când a fost numit şef la Finanţele Regionale a fost adjunct la Fiscul din Iaşi, cu excepţia perioadei 2009 – 2011, când a fost transferat la Direcţia Vamală Iaşi.  Noul şef al Fiscului din Moldova nu este deloc un om sărac. Conform declaraţiei sale de avere completată în acest an, Ioan Grigoriu are două terenuri agricole şi două terenuri intravilane în judeţul Iaşi, un teren intravilan şi unul agricol în judeţul Botoşani, cele mai multe fiind moştenite, trei apartamente şi două case de locuit în judeţele Iaşi şi Botoşani, un autoturism Skoda, hârtii de valoare în valoare de 28.800 de lei, iar anul trecut a avut un venit de 67 de mii de lei, pe care şi l-a rotunjit cu aproximativ 10 mii de lei câştigaţi ca profesor la o facultate.

Menționăm că reorganizarea presupune ca Garda Financiară Neamţ să treacă în subordinea Direcţiei Naţionale Antifraudă, cu sediul în Suceava.


COMENTARII

WORDPRESS: 0