Șeful Arhivelor Naționale Neamț, judecat pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro

Dimensiune text

Constantin Păduraru, șeful Serviciului Județean Neamț al Arhivelor Naționale, a fost trimis în judecată. El este acuzat că, împreună cu alte trei persoane, a contribuit la retrocedarea ilegală a 544 de hectare de pădure. Prejudiciul total se ridică la cinci milioane de euro.

 

 

Alături de el, în dosarul instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), mai sînt inculpați un fost șef de ocol silvic, un administrator al unei societăți comerciale și un fost asociat al aceleiași societăți comerciale. Constantin Păduraru este acuzat de favorizarea infractorului și divulgarea de informații clasificate.

Practic, el a introdus în Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale documente false emise de către ceilalți trei inculpați, în urma cărora li s-au retrocedat ilegal 544 de hectare de teren. Celelalte trei persoane sînt acuzate de înșelăciune, uz de fals, fals intelectual și luare de mită.

 

 

100 de euro, mită pentru un hectar retrocedat

Conform procurorilor DNA, în perioada 23 septembrie 2005 – 31 ianuarie 2008, inculpații Mircea Basarabă, Mihai Dan Petrulian și Gheorghe Deaconeasa, în scopul de a dobîndi în mod fraudulos terenuri cu vegetație forestieră situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vîlcea, au indus și menținut în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa și Malaia, respectiv pe membrii Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Vîlcea, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991. Cei trei pretindeau că sînt reprezentanți ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susținut, în mod nereal, că au drepturi de retrocedare a terenurilor respective și, în susținerea acestor afirmații mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Mircea Basarabă, Gheorghe Deaconeasa, fost șef al Ocolului Silvic Voineasa, și Mihai Dan Petrulian au falsificat și folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naționale Gorj și Arhivelor Naționale Vîlcea (proces verbal din 1947 și act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime și au introdus în fondul arhivistic al Direcției Județene Neamț a Arhivelor Naționale înscrisul intitulat „Copie contract de vînzare” datat 24 februarie 1907. Mircea Basarabă  a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris. Pentru ca Gheorghe Deaconeasa să își încalce atribuțiile de serviciu și să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înțelegere și un contract de prestări servicii cu SC Consult Turist  Company SRL, firmă reprezentată de Mircea Basarabă, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de șef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituției pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deține documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate și că își retrage dreptul de revendicare a acestora, deși nu era abilitat în nici un fel să se pronunțe cu privire la acest aspect.

Pe 18 aprilie 2007, Constantin Păduraru, în calitate de director al Direcției Județene Neamț a Arhivelor Naționale, a dispus, în mod nelegal și fără a efectua verificări, introducerea în fondul arhivistic al instituției pe care o conducea a acestui ultim document și, imediat după data primirii, a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare. În plus, la data de 4 ianuarie 2008, Constantin Păduraru i-a trimis inculpatului Mircea Basarabă două înscrisuri cu caracter clasificat, referitoare la faptul că, în urma unor controale interne, s-au constatat abateri disciplinare grave în sarcina lui Constantin Păduraru în legătură cu includerea în fondul arhivistic a acelui înscris.

Ca urmare a inducerii în eroare și a folosirii actelor falsificate, în cursul anului 2006, Mircea Basarabă și Mihai Dan Petrulian au intrat în posesia unei suprafețe totale de 544 de hectare de teren forestier.

Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro), reprezentînd valoarea terenurilor și a masei lemnoase, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice a Județului Vîlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.


COMENTARII

WORDPRESS: 0