Prima paginăSocialEducatie

Securitate în şcoli cu paznici şi camere video

Dimensiune text

Nicio şcoală din oraş nu-şi permite să apeleze la serviciile unei firme de pază specializate. Securitatea elevilor este asigurată cu ajutorul camerelor video şi a paznicilor aleşi dintre angajaţii şcolii.

Camerele de supraveghere video şi paznicii din şcoală sunt „armele” pe care conducerile şcolilor din oraş mizează pentru a asigura protecţia elevilor. Numai la Liceul cu Program Sportiv, de exemplu, sunt montate 13 camere de supraveghere, care urmăresc orice mişcare de pe holuri. „Cred că suntem una dintre cele mai sigure şcoli din oraş. În corpul de clădire în care se ţin cursuri avem montate 13 camere de supraveghere, care bat intrările şi holurile. La acestea se adaugă supraveghetorii, câte unul pe fiecare hol şi, de asemenea, elevul şi profesorul de serviciu, pe fiecare etaj în parte. Suntem tot timpul cu ochii pe orice mişcare din şcoală”, a spus profesoara Ana Luca, director adjunct la Liceul cu Program Sportiv.

Tot camerele de supraveghere sunt baza şi la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. „Avem camere pe holuri, la intrarea în şcoală şi în curtea şcolii. Știm tot timpul cine şi când intră în şcoală şi, mai mult decât atât, nici elevii nu prea mai pot chiuli. Din birou îmi este foarte simplu să-i văd pe cei care umblă pe holuri sau prin curte la ora la care ar fi trebuit să fie în bancă. S-a întâmplat de multe ori să-i iau prin surprindere pe chiulangii şi să-i trimit din nou în clase”, a spus directorul adjunct Dana Păiuş.camere

La Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, intrările sunt securizate, accesul fiind posibil doar pe bază de cartelă. „Avem asemenea sisteme în toate cele trei corpuri de clădire. De asemenea, pe holuri şi în zona cataloagelor sunt amplasate camere de supraveghere video”, a spus directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, Mihaela Tanovici. Deşi nu a fost încă implementat, tot sistemul electronic de monitorizare cu cartele electronice este în atenţia conducerii Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, oferta fiind în studiu în această săptămână. La Colegiul Tehnic „Danubiana”, intrarea se face, însă, pe bază de legitimaţie. „Nu ne putem permite un sistem bazat pe cartele electronice, este prea costisitor şi cei mai mulţi dintre elevii noştri sunt din mediul rural. Elevii au, însă, legitimaţii pe care le arată la poartă pentru a putea intra. De asemenea, intenţionăm ca doi dintre angajaţii noştri să fie cuprinşi într-un program de formare pentru a se specializa ca agenţi de pază. Nu ne putem permite să încheiem un contract cu o firmă specializată”, a spus directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, profesorul Ilie Boloca.

La Școala „Mihai Eminescu”, uniforma ţine loc de cartelă şi de legitimaţie. „La noi în şcoală, intrările sunt deschise doar dimineaţa, până la ora 8, la prânz la ora 12, când termină cursurile elevii mici, şi la ora 14, când încheie cursurile elevii de gimnaziu. Toţi elevii noştri poartă uniformă, care le conferă şi o ţinută deosebită şi care este şi un element de siguranţă, astfel putând fi identificate cu uşurinţă persoanele străine. Există un program special pentru părinţii care au probleme de rezolvat la secretariat, intrarea fiind permisă doar într-o anumită zonă din şcoală. De asemenea, am reînnoit parteneriatele cu Poliţia de Proximitate şi cu Jandarmeria, astfel încât, la orele la care elevii vin sau pleacă de la şcoală, reprezentanţii acestor instituţii patrulează prin zonă”, a spus profesoara Mihaela Rusu, director la Școala „Mihai Eminescu”.COMENTARII

WORDPRESS: 0