Secretele din dosarul de sănătate

Dimensiune text

Guvernul a aprobat normele metodologice privind Dosarul Electronic de Sănătate. Potrivit acestora, pacientul este cel care controlează o mare parte din datele înscrise în acest dosar. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice privind modalitatea de utilizare şi completare a Dosarului Electronic de Sănătate (DES) al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate. Acest dosar conţine o serie de informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, cu care pacientul a intrat în contact.

DES preia datele şi informaţiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în ceea ce priveşte istoricul medical al pacientului, realizând o colecţie de date medicale, necesară luării celor mai bune şi rapide decizii medicale, la care au acces în primul rând proprietarii acestor date, asiguraţii.

Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată, înregistrată în SIUI. La iniţializarea unui DES, se va încărca din SIUI istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există SIUI centralizat.

Informaţiile stocate în DES sunt structurate în cinci module. Mai întâi, este modulul „Sumar de urgenţă”, care este accesibil tuturor medicilor, în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului, iar modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” şi „Date personale” sunt accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor.

Accesul pacienţilor la propriul dosar electronic de sănătate se poate realiza prin intermediul matricei de securitate care se eliberează pacienţilor de către medici, în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate. Pacientul poate vedea oricând dacă i-a fost accesat dosarul de sănătate, cine a avut acces şi la ce nivel.

Utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept obiective creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul la date şi informaţii medicale relevante într-un timp cât mai scurt, precum şi implicarea pacientului în completarea informaţiilor privind antecedentele personale, stil de viaţă şi prin consultarea directă a propriilor date medicale.

Bolnavii fără card vor scoate bani din buzunar

Din momentul în care va deveni funcțională utilizarea cardului naţional de sănătate şi niciun serviciu medical, cu excepţia celui de urgenţă, nu va mai fi acordat fără acest document, persoanele care vor uita cardul acasă și se vor prezenta la medic vor fi nevoite să scoată bani din buzunar pentru consultaţie.

„În momentul în care  ni se vor deconta doar serviciile medicale acordate pe bază de card de sănătate, eu, personal, nu voi face nicio excepţie. Cine vine la mine fără card, chiar dacă este asigurat, îl pun să dea bani pentru consultaţie. Eu nu pot face opere de caritate. Regulile sunt stabilite și cunoscute pentru a fi respectate de toată lumea, se impune ca obligațiile și drepturile să fie privite în ambele sensuri, nu doar din punctul de vedere subiectiv al unor pacienți”, susţine Angela Bica, medic de familie la Dispensarul medical din comuna Ion Creangă şi vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0