HomeSocialEducatie

Seară de poveste la „Petru Poni”

Elevii de liceu şi copii din cadrul Complexului de servicii sociale „Familia mea” şi-au împărtăşit impresii de lectură.

Colegiul Tehnic „Petru Poni” a găzduit miercuri, 22 ianuarie, o „seară de poveste”. Elevii de liceu i-au primit în sala de festivităţi pe prietenii lor mai mici, cei şase locatari ai unui apartament din cadrul complexului de servicii „Familia mea”, împreună cu care au discutat despre pasiunea pentru lectură şi despre cărţile pe care le-au citit. Reuniunea – devenită deja una familială, având în vedere că parteneriatul este în al doilea an de funcţionare – este urmarea unei activităţi desfăşurate în luna decembrie, când liceenii au fost în vizită la micuţi şi le-au făcut cadou, din propria bibliotecă, cărţi de lectură.

„Mie cel mai mult mi-a plăcut «Din cartea celor care nu cuvântă», de Emil Gârleanu. Mi-au plăcut şi povestea cu musculiţa şi povestea «Cât un fir de neghină». Le-am citit poveştile şi frăţiorilor mei, care nu ştiu încă literele”, a spus George. George are zece ani şi este elev în clasa a IV-a. Locuieşte în acelaşi apartament cu doi dintre fraţii lui mai mici, de la clasa pregătitoare şi din clasa I. Tot George a fost şi cel care a luat cuvântul în faţa adunării şi le-a povestit celor prezenţi ultima sa lectură, povestea „Croitoraşul cel viteaz”.

Înainte de a ajunge, însă, la poveste, cei mici au avut un dialog cu liceenii. Nicoleta Popa, elevă în clasa a XII-a B, una din cele mai fervente cititoare din liceu, le-a vorbit copiilor despre pasiunea sa pentru lectură, despre cărţile citite şi despre lucrurile minunate pe care le poţi afla citind. Mici şi mari au urmărit apoi un film de desene animate, realizat după o celebră carte pentru copii, „Aventurile lui Nils Holgerson”. De asemenea, liceenii le-au făcut prietenilor lor şi un cadou, două dicţionare pentru limba franceză, care să-i ajute în pregătirea lecţiilor.

„Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a promova în rândul elevilor valorile voluntariatului şi de a-i apropia de persoanele cu nevoi speciale, aşa cum sunt copiii de la «Familia mea». Ne aflăm deja în cel de-al doilea an de parteneriat şi putem spune că proiectul este un succes. Cei mici sunt deja adoptaţi de liceeni, care şi-au manifestat intenţia de a-i vizita sau de a se întâlni cu ei şi în afara întâlnirilor organizate, de a-i ajuta la teme, cu condiţia de a se supune regulilor existente în cadrul complexului. Avem întâlniri lunare între cele două părţi, cu teme diferite, care au reuşit să-i apropie foarte mult pe copii”, a spus profesoara Maria Rusu, unul dintre coordonatorii parteneriatului.

În proiect sunt înscrişi elevi ai claselor IX-a B, a XI-a D şi a XII-a D, coordonaţi de profesorii Emilda Butnaru, Maria Rusu şi Mihai Ignat, şi copiii de la Complexul de Servicii „Familia mea”, monitorizaţi de educatorul Maricica Vasiliu.

Comentarii

WORDPRESS: 0