Prima paginăRoman

Se scumpește apa

Dimensiune text

De la 1 iulie, un  metru cub de apă va costa mai mult pentru fiecare romașcan. În ultimii cinci ani, romașcanii au plătit o apă tot mai scumpă către operatorul județean ApaServ. Iar majorarea de preț nu a fost aplicată doar în cazul metrului cub de apă potabilă, ci și în cazul metrului cub de apă uzată (canal). Ultimele trei majorări au fost impuse prin contractul care a atras finanțarea de 107 milioane de euro. Numai în Roman se vor face lucrări de circa 16 milioane de euro.

 

 

Propunerea de majorare a prețului apei din iulie este confirmată de conducerea companiei și este pusă pe seama contractului de 107 milioane de euro, care a fost semnat în anul 2011. „În cadrul contractului au fost prevăzute trei majorări de preț, fiindcă noi am luat bani europeni pentru derularea lucrărilor și trebuia să demonstrăm că vom avea cu ce să suținem investiția, după ce aceasta va fi terminată. La fel ca și primele două, această majorare, care se va aplica începând cu 1 iulie, este calculată după o formulă complexă, trecută în contract, și care ține cont de partea de cofinanțare pe care care trebuie să o asigurăm, rata inflației și alte costuri. Noi am făcut un preț, dar acesta trebuie avizat de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), apoi supus la vot în cadrul Asocieției de Dezvoltare Intercomunitară. Trebuie să se înțeleagă că majorarea nu poate fi negociată. Dacă nu se aprobă, riscăm să pierdem proiectul și să fim nevoiți să returnăm toți banii primiți până acum. În plus, s-a tot vorbit că avem cea mai scumpă apă  din țară. Vreau să precizez că nu este așa: în ceea ce privește prețul la apă suntem pe locul zece, iar în ceea ce privește prețul la canal suntem pe locul trei în țară”, a afirmat Cătălin Dughir, directorul executiv al companiei ApaServ.

 

Confortul costă

 

Făcând o retrospectivă, în anul 2009, pentru un metru cub de apă se plăteau 2 lei, fără TVA. În 2010 a avut loc o majorare cu 40 de bani, astfel că prețul unui metru cub de apă s-a ridicat la 2,40 lei. Un an mai târziu avea loc o nouă scumpire, iar romașcanii au trebuit să scoată din buzunar 2,83 lei pentru metrul cub de apă. În 2012, la 1 iulie, prețul s-a majorat din nou, iar un metru cub de apă a ajuns să coste 3,14 lei. De luna viitoare, apa va costa 3,56 lei, iar apa uzată va costa 3,04 lei, dacă ANRSC nu modifică modul în care au calculat majorarea reprezentanții ApaServ.

Spre exemplu, o familie care consumă, lunar, zece metri cubi de apă, de la 1 iulie va trebui să plătească 35,6 lei pentru apa potabilă, 30,4 lei pentru apa uzată ( apa uzată se plătește lunar, în aceeași cantitate ca și apa potabilă, deoarece se consideră că apa ptabilă folosită ajunge în sistemul de canalizare), plus TVA-ul aferent celor două valori. Familia luată ca exemplu va ajunge la o sumă de 81,84 lei pentru apă și canal, fără a mai pune la socoteală și alte cheltuieli lunare care sunt trecute în factură de reprezentanții asociației de proprietari.

„Confortul costă. În anul 2008, metrul cub de apă uzată era de 0,7 lei, iar acum este de 2,69 lei, fiindcă partea de epurare este scumpă , deoarece este performantă. Eu pun un pahar cu apă de la robinet lângă un pahar cu apă care iese din stația de epurare și nu se observă nicio diferență”, a mai spus Cătălin Dughir.

 

Lucrări în infrastructura de apă de 107 milioane de euro

 

Ultimele trei majorări de preț, inclusiv cea din luna iulie a acestui an, sunt prevăzute în proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în judetul Neamț”. Contractul de finanțare a fost semnat, în 2011, de ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, de reprezentantul Operatorului Regional Compania Județeană ApaServ SA și de președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Neamț.
Valoarea totală a proiectului este de 107.677.000 euro, fără TVA, din care finanțarea nerambursabilă din fondul european de coeziune este de 85.218.987 euro. Beneficiarul proiectului este Operatorul Regional Compania Județeană ApaServ. O parte dintre lucrările din acest proiect însemnă investiții de aproximativ 16 milioane de euro în municipiul Roman.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 10
 • Iar scumpesc apa? „Numai în Roman se vor face lucrări de circa 16 milioane de euro”. Adica mai putin de 15% din bani. Placa asta o aud de la alegeri si de la minunata fuziune care ne-a adus din pacate in postura de a avea aproape cea mai scumpa apa.

 • florin 7 ani

  Sa faca bine domnii de la Apa Serv sa prezinte PUBLIC structura pretului de cost pentru apa potabila si apa menajera, Asa, ca sa stim si noi daca vom mai plati diverse bonus-uri ale directorilor, deplasari in strainatate pentru diverse „schimburi de experientza” ( sanchi ! ), specializari ( tot sanchi ! ) si tot felul de cheltuieli pe care nu ar trebui sa le achite consumatorul final !!

 • Vlad 7 ani

  Pe perioada de vara consumul de gaz e de 30 lei si consumul de apa e de 80 lei.
  La gaz sau curent electric contorizarea e individuala, la apa nu.
  La gaz sau curent electric daca vecinul nu plateste ii taie gazul sau curentul doar lui, iar la apa daca nu plateste vecinul apa se taie la toata scara.
  La eon in judecata dau compania de eon, la apa dau in judecata asociatia de propietari sau dau in judecata pe vecin, ca doar trebuie sa scot castana din foc cu mana altuia.
  Apa o platesc la asociatia de propietari, asociatie care poate oricand sa fuga cu toti banii incasati, nici o asociatie din orasul Roman nu are cont bancar. Consumul de gazul se poate transmite din fata calculatorului prin autocitire(la 3 luni verifica chiar compania), apa o declara fiecare cum vrea.

 • Dan 7 ani

  Ce comentarii nesimtite… Ca si ala de zice. Apa de la robinet e mizerabila si din ce in ce mai scumpa. Sitele alea de la robineti trebuie curatate saptamanal si te ingrozesti cand vezi ce e acolo. Ca sa nu mai zic de toate alea care nu se vad. Tipic romanesc – mai scump, mai prost.

 • Gabriel 7 ani

  Nu vreau sa pun paie pe foc dar vreau sa va informez ca in Irlanda nu exista nici o taxa pentru apa.Este pur si simplu FREE! Se discuta din 2005 ca o sa puna o taxa pt apa dar deocamdata nu se plateste nimic.Dupa cate stiu Irlanda este parte a Uniunii Europene.Concluzia este evidenta.Totul pana la bani.

 • Mosu Lica 7 ani

  Dupa aprobarea extractiei la gazele de sist vor face apa mai scumpa ca aurul ! (de aur ne putem lipsi !) fiinca toate sursele de suprafata vor fi Poluate !!!!!!!!!!!!

 • ion 7 ani

  ar fi util sa vedem o analiza comparativa a preturilor intre Roman si celelalte orase din Romania in care se fac astfel de investitii.
  Poate ca proiectul a fost facut prost si de asta suntem acum obligati sa suportam majorarile de preturi.
  Din 100 milioane merg la Roman 15 mil. Ar fi bine sa vedem si care e repartitia banilor in teritoriu.

 • cristea 7 ani

  de ce e calculata apa uzata in functie de apa consumata?
  Nu s-a auzit de evaporare, de infiltratie in sol.
  Iar apa pluviala nu tine de contractele individuale. daca vor musai sa fie taxate sa nu se ia de la omul obisnuit ci de la primarie sau protoerie.

 • un cetatean scarbit 7 ani

  E pur si simplu bataie de joc.Nu le mai ajunge cat ne incarca cu pierderi, vor si scumpire. Sarmani romascani, treziti-va, ca de votat tot cu romascani am votat , sa ne fie bine. ! Si ni-i asa di ghini , di crapa chelea pi mini…pi tini…

 • iulian 7 ani

  deci noi platim investitiile unor companii private iar la finalizare noi vom ramane cu preturi uriase ..ei…..cu profituri uriase…multumim!!!