Se pregăteşte programul național „Prima fermă”

Dimensiune text

Mai mulţi parlamentari vin în sprijinul tinerilor care vor să înceapă o afacere în sectorul agricol şi anunţă proiectul „Prima fermă”. Prin acest program, tinerii afacerişti îşi vor putea cumpăra tot ce este nevoie pentru a începe o mică afacere agricolă. 

Mai mulţi senatori şi deputaţi vor înainta Guvernului, în perioada imediat următoare, un proiect menit să-i ajute pe cei care vor să-şi dezvolte o afacere în sectorul agricol. Programul naţional „Prima fermă”, aşa cum a fost numit de parlamentari, vine cu un set de măsuri pentru stimularea, dar şi sprijinirea viitorilor antreprenori. Practic, programul ar putea să se realizeze în urma unui parteneriat cu băncile, dar şi cu instituţiile financiare nebancare, iar statul, prin structurile sale, să garanteze pentru creditele luate de solicitanţi. Potrivit mai multor surse de pe piaţă, creditele vor avea o dobândă mai mică, iar rambursarea lor ar putea să fie ca la programul „Prima casă”.

Ionuţ Vasile este un tânăr de 21 de ani din Ruginoasa şi, când nu este în gospodărie, îşi ajută tatăl la vânzarea produselor agricole. Acesta spune că îşi doreşte să înceapă şi el o afacere în agricultură, dar, din lipsa banilor, nu a putut face încă demersurile necesare. „Vreau să cultiv grâu, pentru că mereu este cerere, iar astfel nu voi sta cu marfa nevândută. Îmi trebuie bani pentru a cumpăra câteva hectare de teren, seminţe, dar şi pentru utilaje. Cu siguranţă voi apela la acest program când o să fie funcţional, doar să mă încadrez”, a precizat tânărul.

Măsura este binevenită, deoarece, la ora actuală, există probleme mari legate de structură, în condiţiile în care cifrele spun că peste 37% dintre fermieri sunt mai vârstnici de 65 de ani, că există 3,8 milioane de exploataţii, iar 74% din terenul lucrat în România se lucrează pe suprafeţe mai mici de două hectare. „După trei săptămâni, interesul este relativ scăzut pentru PNDR, poate şi pentru că nu a fost suficient de bine comunicat. Dorim să sprijinim Guvernul şi să propunem un set de măsuri în vederea dezvoltării unui proiect denumit «Prima fermă». Trebuie să fie un proiect naţional, prin care să vedem, poate, în primul an, câteva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate, care, în doi sau în trei ani, va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut. Deci, aşa cum avem «Prima casă», cum avem «Prima maşină», este, cred, momentul să ne gândim foarte serios la ceea ce se întâmplă în agricultura din România”, a subliniat Valeriu Steriu, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Parlamentarii mai susţin că tinerii sunt descurajaţi să acceseze Programul Naţional de Dezvoltare Rurală din cauza birocraţiei, a  muntelui de documente şi a sancţiunilor aspre care duc prea repede la respingerea dosarelor.


COMENTARII

WORDPRESS: 0