Se modifică impozitul din pensii şi contribuția la sănătate

Având în vedere prevederile noului Cod Fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv. Astfel, pentru anul 2016, baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din drepturile de pensie o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea de 872 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensii a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii şi a sumei neimpozabile lunare de 1.050 de lei.

„Menţionăm faptul că, până la data de 31 decembrie 2015, baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea de 740 de lei, iar suma neimpozabilă lunară este de 1.000 de lei”, a afirmat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.


COMENTARII

WORDPRESS: 0