Se construieşte o închisoare în Neamţ

Se construieşte o închisoare în Neamţ

Încep lucrările la sediul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară
Casa de Cultură din Ion Creangă, prioritate în 2014
Se scoate la licitaţie un teren pe strada Ştefan cel Mare, pentru construirea de spaţii comerciale

 

inchisoare arest puscarieÎn viitor, în Neamţ ar putea fi construită o închisoare, un „apendice” al Penitenciarului de maximă siguranţă de la Iaşi, considerat deja supraaglomerat. Primul pas în realizarea proiectului s-a făcut în 2011, când în domeniul public al statului s-a transferat o suprafaţă de 20 de hectare de teren, în vederea realizării unei noi unităţi penitenciare, în parteneriat public-privat.

Crearea unui mediu sănătos pentru persoanele private de libertate

Mai exact, în 2011, Consiliului Local al municipiului Piatra Neamţ a trecut suprafaţa de teren din domeniul public al municipiului în domeniul public al statului, la solicitarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Scopul acestei decizii a fost: „asigurarea unor condiţii de detenţie în conformitate cu standardele internaţionale, dar şi crearea unui mediu sănătos pentru persoanele private de libertate este, în acelaşi timp, o premisă a exerciţiului drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate. Mediul de viaţă al sistemului penitenciar este recunoscut ca fiind unul cu necesităţi specifice, iar comportamentul persoanelor private de libertate, precum şi starea precară a condiţiilor de detenţie în unele unităţi penitenciare sunt factori care condiţionează neîndeplinirea obiectivelor propuse pentru atingerea standardelor europene”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern care a avut ca scop acest transfer de proprietate, pe vremea când ministru al Justiţiei era Titus Corlăţean.

Penitenciar de 1.000 de locuri

Chiar dacă, din 2011 şi până acum, proiectul nu s-a finalizat, guvernanţii par să simtă necesitatea construirii unui nou penitenciar, mai ales în condiţiile în care şi deţinuţii, dar şi lucrătorii din închisori, se plâng de condiţii.

Conform unei adrese a Ministerului Justiţiei intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”, noul penitenciar ar urma să fie ridicat în zona Văleni – Piatra Neamţ, construirea sa făcând parte dintr-un plan de măsuri asumat de către Guvern. „În conţinutul planului de măsuri de regăseşte inclusiv construirea a două noi penitenciare, termenul de dare în folosinţă, la capacitate maximă, fiind anul 2012. Se prognozează ca fiecare penitenciar va avea o capacitate de 1.000 de locuri, iar un penitenciar dintre cele două va fi construit pe raza teritorială a judeţului Neamţ. Prin HG 672/2012 a fost preluat, în administrarea Penitenciarului Iaşi, un teren în suprafaţă de 20 de hectare de la Consiliul Local Piatra Neamţ, situat la limita intravilanului suburbiei Văleni şi la circa trei kilometri de marginea oraşului Piatra Neamţ, cu scopul construirii unui nou penitenciar”, se arată într-o adresă a Ministerului Justiţiei, semnată de secretarul de stat Florin Aurel Moţiu, în numele ministrului Raluca Prună, făcută publică de Ziarul de Iaşi.

Conform acestuia, durata de realizare a proiectului ar fi de 60 de luni, adică cinci ani. Conform celor de la Penitenciarul Iaşi, la Piatra Neamţ ar urma să fie preluaţi condamnaţii din Neamţ şi cei din Iaşi.

Și la Bacău există un penitenciar, unde sunt închise persoane arestate preventiv de sex masculin şi feminin, tineri şi minori, cu cauze pe rolul instanţelor judiciare din judeţele Bacău , Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Botoşani şi Suceava; persoane condamnate de sex feminin, tineri şi minori, din toate regimurile de executare cu cauze pe rolul organelor judiciare din judeţele Bacău, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Vrancea, Buzău, Galaţi, Botoşani şi Suceava şi persoanele condamnate de sex masculin din regimul deschis care sunt folosite la activităţi productive.

Un punct de vedere al primarului de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, pe această temă, nu a putut fi consemnat, deoarece acesta a avut telefonul mobil închis.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!