HomeEducatie

Școlile scot la concurs posturi didactice

Acest concurs se desfășoară în fiecare școală sau în asocieri de mai multe școli. Subiectele sînt făcute de cadrele didactice din școlile care au posturi vacante. Sînt sate în care cadrele didactice sînt aduse „cu arcanul” la școală.

 

 

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului școlar 2012-2013 în unitățile de învățămînt preuniversitar de stat, școlile sînt cele care trebuie să desfășoare aceste concursuri pentru posturile libere. Aceste concursuri se desfășoară în fiecare școală sau în asocieri de mai multe școli, prin probe scrise și practice/orale în profilul postului sau inspecții speciale la clasă.
Fiecare școală își face propriul calendar. Din partea Inspectoratului Școlar noi trimitem un observator„, ne lămurește profesoara Gabriela Banu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.

La concurs participă cadre didactice calificate care la titularizarea din vară au fost evaluate cu note sub 5, precum și cadre didactice care nu s-au prezentat la examenul național de titularizare. De asemenea, concursul este deschis și persoanelor fără studii corespunzătoare postului. Evaluarea va consta într-un interviu și o lucrare scrisă. Mare parte dintre persoanele care vor participa la concurs activează deja în școlile rurale din luna septembrie, dar ele trebuie să susțină un concurs pentru a fi angajate pe postul primit la repartițiile făcute de ISJ Neamț.

 

Posturi vacante în aproape toate școlile rurale

Cele mai multe dintre unitățile de învățămînt din mediul rural au început să se asocieze în vederea organizării concursului de ocupare a posturilor vacante.
Am lansat o invitație directorilor de la școlile Oniceni, Ion Creangă, Bălușești pentru a organiza împreună, la Liceul Valea Ursului, concursul de ocupare a posturilor vacante„, spune profesoara Iuliana Spatariu, directorul Liceului Tehnologic Valea Ursului. Unitatea de învățămînt gazdă are șapte posturi vacante pentru învățămîntul primar (învățători și educatori), o normă jumătate la disciplina religie și un post de engleză-franceză.

La Școala Oniceni sînt posturi vacante la toate disciplinele, cu excepția matematicii și a limbii engleze. Două dintre cadrele didactice calificate al Școlii Oniceni, care au obținut note sub 5 la titularizarea din acest an la disciplinele limba franceză și învățămînt primar (educatoare), sînt nevoite să participe la concurs pentru ocuparea posturilor.

Școala Poienari a ales să se asocieze cu alte școli din mediul rural avînd ca centru de concurs Colegiul Tehnic Danubiana din Roman. „Avem un post liber la învățători. Persoana care ocupă acest post a luat o notă sub 5 la titularizare. Am scos la concurs și o fracțiune de 14 ore la disciplina limba engleză„, a spus profesoara Daniela Socea, directorul Școlii Poienari.

 

Dascăli numai cu liceul

Reducerea posturilor din învățămînt, făcută de Ministerul Educației cîțiva ani la rînd, a făcut, pînă în 2010, o selecție printre dascălii școlilor, în sensul renunțării angajării persoanelor fără studii corespunzătoare. Introducerea examenului național de titularizare a fost de natură să-i descurajeze pe mulți dascăli să participe la acest concurs. Începînd de anul trecut, școlile au fost nevoite să angajeze dascăli cu note sub 5 la titularizare și să apeleze la personal fără studii de specialitate, pentru a nu rămîne fără cadre didactice.

S-a ajuns la situația ca absolvenții de liceu să revină în școli, nu ca elevi, ci în fața elevilor.
Deși ISJ Neamț spune că nu mai există în unitățile de învățămînt această categorie de angajați, cîteva exemple vin să ilustreze acest fapt. „Nu știu să existe în școli dăscăli numai cu liceul. Dacă, totuși, ei există, directorii sînt cei care își asumă această responsabilitate„, spune inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu.

La Liceul Tehnologic Valea Ursului, de exemplu, două posturi de învățător sînt ocupate de absolvenți cu studii universitare de istorie și mediu, iar un post de educatoare – de o absolventă de liceu.

O situație similară se înregistrează și la Școala Oniceni, unde un post de limba și literatura română a fost ocupat de un dascăl care a absolvit facultatea fără susținerea examenului de licență, iar un post de limba engleză este ocupat de o absolventă de liceu. „La unele discipline, după ultima repartiție făcută de Inspectoratul Școlar, nu a venit nici un cadru didactic, nici pensionar, nici la plata cu ora. Am solicitat, apoi, să ne trimită Inspectoratul Școlar pe cineva, pensionar sau la plata cu ora. Atunci, am fost nevoiți să căutăm oameni în sat. Sîntem într-o zonă unde naveta este grea și costisitoare„, a spus profesorul Dan Vîntu, directorul Școlii Oniceni.

Candidații care vor participa la concurs trebuie să obțină minim nota 5, atît la proba scrisă, cît și la proba practică/inspecția specială. Cît privește subiectele de concurs, acestea vor fi făcute de o comisie formată din cadre didactice din școala sau centrul de examen. „Unitatea școală răspunde de întocmirea subiectelor de concurs. Noi am recomandat să se meargă pe structura subiectelor din vară„, a precizat inspectorul școlar adjunct Gabriela Banu.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Daniel 12 ani ago

    Vor obtine cu siguranta 5 sau mai mulT ca doar a inceput scoala si la ora actuala ORICE PERSOANA POATE OCUPA UN POST IN INVATAMANT , a ajuns de rusinea lumiiiiiiiiiiiiiiii invatamantul romanesc. O sa avem ANALFABETI in sir indian aranjati, mergetI tot inainte dragi CONDUCATORI.