Școlile rurale vor fi dotate cu jocuri de şah şi manuale

Disciplina va fi studiată, din toamnă, de elevii din clasele primare.

Unităţile de învăţământ din mediul rural vor fi dotate cu echipament necesar pentru disciplina opţională „Educaţie prin şah”, care va fi studiată, din toamnă, de elevii claselor primare. De această dotare vor beneficia 500 de şcoli din mediul rural din ţară. Echipamentul va consta în table demonstrative, piese şi manuale de şah pentru elevi şi ghid pentru profesor. Fiecare trusă va conţine zece garnituri de piese, zece table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale şi programa celor doi ani de studiu.

Pentru început, noua disciplină va putea fi predată de orice cadru didactic, cu condiţia ca acesta să fie legitimat la Federaţia Naţională de Șah. Modulul pedagogic este asigurat de formarea iniţială a cadrului didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, iar componenta de şah va fi asigurată şi certificată de Federaţia Naţională de Șah, cu care Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat un acord în acest sens. În anii următori, însă, formarea dascălilor pentru predarea disciplinei „Educaţie prin şah” va fi, spun oficialii din învăţământ, preocuparea exclusivă a universităţilor şi a MEN.

Elevii din şcolile rurale sunt familiarizaţi cu şahul de mai mulţi ani, dar disciplina nu a primit atenţia cuvenită. Școlile au fost dotate de MEN în perioada 2006 – 2008 cu materiale, aparate şi instalaţii sportive, precum şi cutii şi piese de şah. Șahul a devenit disciplină sportivă alternativă, integrată în cadrul orelor de educaţie fizică, odată cu revizuirea programelor de educaţie fizică pentru clasele V-XII, în 2009, şi disciplină opţională pentru toate formele de învăţământ, la aria curriculară educaţie fizică şi sport, din anul 2001. „Școala nostră este dotată cu jocuri de şah de mai mulţi ani. De regulă, atunci când vremea nu permite efectuarea orelor de educaţie fizică în aer liber, elevii desfăşoară activităţi sportive în şcoală, cum ar fi jocul de şah. Este un sport care are mulţi adepţi printre elevii noştri”, a precizat profesor Elena Mihai, directorul Școlii Gimnaziale din Boghicea.

Deşi nu se ştie modalitatea de plată a orelor la disciplina „Educaţie prin şah”, dascălii nu le vor refuza. „Cei mai mulţi dintre colegii mei sunt titulari şi cu gradul didactic I. Nu au refuzat niciodată orele pentru care au fost plătiţi ca necalificaţi. Toţi şi-au făcut datoria şi sunt convinsă că vor răspunde pozitiv şi de această dată, indiferent de forma de plată a acestor ore”, a spus Elena Mihai, directorul Școlii Gimnaziale din Boghicea.


COMENTARII

WORDPRESS: 0