Școlile din Italia sînt luate cu asalt de elevii români

În școlile din Italia învață peste 120.000 de copii români, dublu cît populația școlară din județul Neamț. Printre elevii români din Italia se numără și zeci de copii din zona Romanului.

 

În vreme ce învățămîntul din România se află în pragul colapsului, cel din Italia este asaltat de tot mai mulți elevi români. Multe dintre famiile din zona Romanului, aflate la muncă în străinătate, preferă să-și ia copiii în Peninsulă și-i înscriu la școlile din Italia. Deși nu există statistici, se estimează că zeci de copii din zona Romanului studiază în unitățile de învățămînt din Italia. Numai din parohia „Sfînta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, la începutul anului, 98 de familii erau plecate în străinătate cu tot cu copii, în vreme ce, în parohia „Isus Bunul Păstor”, 35 de familie erau plecate cu toți membrii în străinătate, cele mai multe în Italia.

 

Elevii români, printre cei mai buni

 

Potrivit ultimului raport anual statistic italian, dat publicității în luna mai, din cinci străini care trăiesc în Italia, unul e român. Astfel, potrivit ISTAT (Institutul Național de Statistică), românii reprezintă 21,2% din totalul imigranților cu reședință în Peninsulă. După români, cei mai numeroși sînt, în ordine, albanezii, marocanii, chinezii și ucrainenii.

Comunitatea care a avut cea mai mare creștere ca număr de persoane este cea românească. În 1994, românii nici nu făceau parte din topul celor mai numeroase zece comunități . Numărul românilor din Peninsulă a crescut brusc în 2003, înregistrînd o creștere cu 150% față de anul precedent. Pentru prima oară, la sfîrșitul anului 2003, românii s-au afirmat în statistici ca fiind cea mai numeroasă comunitate (240.000 de membri, adică 6,1% din totalul străinilor), depășind-o pe cea albaneză și pe cea marocană.

Românii sînt pe primul loc și în clasamentul minorilor străini din școlile italiene. În anul școlar 2010-2011, au fost înscriși în institutele de învățămînt din Peninsulă 126.300 de elevi români, dublu cît numărul elevilor din județul Neamț. „Am avut ocazia să stau de vorbă cu mulți elevi români, mulți dintre ei din județul Neamț, și erau foarte încîntați de învățămîntul din Italia. Elevii români sînt net superiori, ca pregătire, celor din Italia, iar de aici se nasc multe conflicte cu elevii italieni, care sînt invidioși pe notele lor. Acolo, sistemul de învățămînt este bine organizat și oferă multe posibilități. Am întîlnit elevi români care cunoșteau mai bine istoria Italiei decît cea a României. La noi, învățămîntul este axat pe latura teoretică, dar acolo se îmbină teoria cu latura practică, iar asta îi atrage foarte mult pe elevi„, a povestit părintele Emilian Dumea, coordonatorul de proiecte din cadrul Fundației umanitare „Pacea”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0