HomeEducatie

Școala profesională reînvie la „Miron Costin”

Colegiul Tehnic „Miron Costin” organizează, pentru al doilea an consecutiv, cursuri de învăţământ profesional pentru specializarea mecanic auto.  

 

 

Colegiul Tehnic „Miron Costin” organizează, în anul şcolar 2013 – 2014, cursuri la clasa a X-a învăţământ profesional, pentru o specializare care are căutare pe piaţa muncii din Roman şi zonă: mecanic auto (două clase, 58 de elevi). Pregătirea prin învăţământul profesional este parte a liceului tehnologic şi se realizează pe parcursul a doi ani de studiu, cu posibilitatea parcurgerii disciplinelor pentru învăţământul obligatoriu şi a modulelor de pregătire de specialitate pentru calificare profesională.

Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă şi, implicit, la independenţa financiară. Școlarizarea se va face în baza unui acord de parteneriat încheiat cu CADT Interservice SRL Roman şi Automoldova SA, cursanţii având posibilitatea de a se angaja, la finele stagiului, la partenerii de practică.

Calificarea „mecanic auto” se găseşte pe lista meseriilor preponderente pe piaţa muncii în perioada 2011 – 2020, şansele de angajare în scurt timp fiind mai mari decât în cazul altor calificări, iar salariile care se pot obţine sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

„Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională, cu care absolvenţii se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România sau în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului se dobândeşte şi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care permite continuarea studiilor în învăţământul liceal, prin înscrierea la clasa a XI-a liceu”, a spus directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, profesor Nelia Lorica Havrici.

În program pot intra elevii care sunt înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat, ulterior, studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.

Pregătirea prin învăţământul profesional este organizată atât în şcoală, cât şi la angajator. Orarul este unul flexibil şi este stabilit de şcoală împreună cu angajatorul unde se organizează stagiul de practică. În primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la agentul economic reprezintă 60% din timpul total alocat programului. În al doilea an, 75% din timp este alocat pregătirii practice. Pe parcursul celor doi ani sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată totală de 11 săptămâni – 6 săptămâni în primul an şi 5 săptămâni în cel de-al doilea an – stagiul de practică desfăşurându-se la angajator. Pe perioada formării, cursanţii primesc o bursă de 200 de lei pe lună.

Comentarii

WORDPRESS: 0