Școala „Mihai Eminescu” aniversează 40 de ani

„Zilele Școlii Mihai Eminescu” cuprind activități artistice și sportive și o întâlnire a foștilor și actualilor elevi și profesori. La eveniment sunt așteptate să participe oficialități ale administrației locale, ale Consiliului Județean și ale Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

 

 

Școala „Mihai Eminescu” (foto stânga) aniversează, marți, 40 de ani de la înființare. Un moment deosebit, în care face bilanțul a aproape jumătate de secol de prezență în peisajul învățământului romașcan. La festivitățile organizate pentru a marca această zi specială au fost invitate să participe oficialități ale administrației locale și din partea Consiliului Județean Neamț, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, alături de foști și actuali profesori și elevi. Ca în fiecare an, sărbătoarea școlii are loc odată cu ziua poetului Eminescu, pentru că acest lăcaș de formare culturală poartă și amprenta spiritualității eminesciene.

Împlinirea a 40 de ani de activitate a școlii este un prilej pentru noi toți de a împărtăși bucuria lucrului bine făcut și de a contura perspective ce vor deveni, prin munca noastră de echipă de-a lungul timpului, realități pe care ni le dorim. Elevi și profesori au scris în cartea vieții reușite ale activității lor comune, ca temelie pentru noi speranțe, ce vor să facă din anii de școală un timp și un spațiu al fiecăruia și al tuturor. Un vis atins nu înseamnă altceva decât nașterea altuia nou, un sfârșit ce prinde formele unui nou început, căci cum altfel putem împuțina distanța dintre noi și propriul nostru vis spre desăvârșire? La ceas de bilanț, elevi și profesori dau trecutului ce este al lui, împliniri, eșecuri, nostalgii și, în același timp, deschid porțile viitorului cu tot ce înseamnă  el. Curajul, dorința și «frumoasa inconștiență» a elevilor, clădite pe experiența și valoarea profesorilor lor, vor face din Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» o instituție ce-și merită locul câștigat în rândul instituțiilor de învățământ romașcane„, a spus profesoara Mihaela Rusu (foto stânga), directorul Școlii „Mihai Eminescu”.

 

O școală cu ambiție

 

În anul 1961, a luat ființă Școala Generală cu clasele I-IV nr. 11. Acest fapt s-a petrecut ca urmare a terminării localului de pe strada Mihai Viteazu și înființării Școlii generale nr. 8, unitate care a absorbit cea mai mare parte din elevii fostei Școli nr. 8, care funcționa cu clasele I-VII în localul de pe strada Primăverii. În vechiul local al Școlii nr. 8 a continuat să funcționeze o școală cu un singur rând de clase I-IV,  care cuprindea elevii ce locuiau pe străzile Maramureș, Spiru Haret, Toma Stelian, Martir Cloșca, Primăverii, Gheorghe Doja, Ecaterina Teodoroiu și toate străzile din Cartierul Muncitoresc, unitate ce a primit denumirea de Școala Generală nr. 11 Roman. Școala Generală nr. 11 a funcționat, din 1961 până în 1973, într-un local impropriu pentru o unitate școlară, clădirea fiind închiriată de la proprietarul Carol Erdeș. Primul director al școlii a fost Aurelia Pavel. Apoi, timp de două decenii și jumătate, director principal al școlii a fost Elena Matcovschi, care a fost un model de conduită pentru elevii și profesorii școlii.

A fost o perioadă în care am devenit una dintre școlile de referință din județ, cu rezultate la concursurile și olimpiadele școlare, dar și la manifestări culturale și artistice. Am avut șansa unei colaborări de excepție, cu un colectiv foarte serios, cu care am reușit lucruri deosebite. De-a lungul anilor, prin școală s-au perindat profesori dăruiți cu talent pedagogic și multă știință de carte, alături de elevi cu dorință de cunoaștere, de instruire, care au transformat școala într-un brand„, a spus profesoara pensionară Elena Matcovschi.

 

Clădiri modeste, luminate de oameni excepționali

 

În cei 40 de ani de existență, personalități de valoare și-au legat numele de Școala „Mihai Eminescu”, recunoscându-i meritul formator, mulțumind pentru efortul depus de profesorii care le-au transmis nu numai cunoștințe, ci și lecții de viață. Printre absolvenți se numără matematicieni, informaticieni, chimiști, filologi, geografi, istorici, medici, sportivi, ce poartă mai departe, cu respect, în suflet, locul și oamenii care au contribuit la formarea lor. „Îmi aduc aminte foarte bine și cu multă plăcere de perioada în care am fost eleva Școlii nr. 11, cum se numea atunci. Era foarte aproape de casă și mă simțeam ca și cum aș fi făcut școala în curte. Clădirea în care învățam era improprie, cu clase foarte mici, dar luminate de prezența învățătoarelor, pe care mi le amintesc și acum cu drag. Nu pot să nu vorbesc despre învățătoarea mea, Elena Borcea, care a știut să ne strângă lângă ea și, în localul acesta modest, ne-a învățat lucruri frumoase, care ne-au ajutat să ne ridicăm ca oameni. Ne-a învățat să avem o ținută, o structură civică bine construită și să pășim cu fruntea sus în viață„, își amintește cu plăcere profesoara Adriana Drăghici.

Perioada în care am fost elev la Școala nr. 11 a fost o perioadă foarte importantă din viața mea și de care îmi amintesc des. Nu aș vrea să nedreptățesc pe niciunul dintre profesorii și colegii mei, dar trebuie să fac o mențiune specială pentru doi dintre profesorii care mi-au marcat existența, doamna profesoară Rudică, de limba română, și doamna profesoară Galupa, de matematică„, spune medicul Dan Zaharia, decan al Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T.  Popa” din Iași, unul din vârfurile primelor generații care au absolvit Școala „Mihai Eminescu”.

Toate amintirile pe care le am legate de Școala 11 sunt încă foarte puternice. În perioada în care eram elevă, școala era foarte tânără, o școală în plină lansare, încercând să-și facă loc în peisajul școlilor nemțene. Am avut onoarea de a fi elevă sub mâna doamnei profesoare Elena Matcovschi și de a avea profesori ca doamnele Rudică și Galupa sau ca domnul profesor Tofan. Îmi amintesc atmosfera de competiție din această perioadă și de bucuria de a ne regăsi, după concursuri, noi absolvenții acestei școli, printre cei mai buni elevi din oraș„, își amintește profesoara Daniela Suman. Familia sa este legată de școala care se sărbătorește astăzi prin mai multe fire. Mama sa, Leontina Moisei, a predat, ani la rând, la Școala „Mihai Eminescu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0