„Școala” de hoți este în plină dezvoltare

Dimensiune text

Peste 200 de copii din Neamţ sunt în vizorul oamenilor legii. Aceştia au săvârşit diverse infracţiuni. Legea nu intervine în cazul minorilor mai mici de 14 ani.

Sunt doar nişte copii, dar palmaresul lor infracţional este unul impresionant. Este vorba despre minorii infractori, copii a căror copilărie este departe de a fi inocentă, de cele mai multe ori din cauza situaţiei familiale şi a „moştenirii” primite de la părinţii lor. Părinţi care sunt, la rândul lor, cunoştinţe vechi ale anchetatorilor.

În anul 2012, poliţiştii nemţeni au reuşit să identifice 339 de infractori minori şi să numere 241 de fapte de natură penală, iar în primele opt luni ale acestui an au fost identificaţi 215 infractori care au vârsta până în 18 ani şi au contabilizat 158 de infracţiuni. Anul trecut, la nivelul Poliţiei municipiului Roman, 99 de copii au săvârşit 148 de infracţiuni. Anul acesta au fost depistaţi deja 52 de minori şi au fost probate 66 de infracţiuni.

„Cele mai multe infracţiuni sunt furturi şi tâlhării, unele corelate cu violarea de domiciliu. Am avut un singur caz de tâlhărie urmată de moartea victimei, când mai mulţi tineri au intrat într-o locuinţă din Piatra Neamţ şi l-au lovit pe proprietar, un bătrân trecut de 90 de ani. Acesta a decedat după mai multe zile, la spital. În afara acestui caz, nu am avut fapte comise cu violenţă. Până la urmă, vorbim, totuşi, despre nişte copii”, a afirmat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Șeful Poliţiei din judeţ a mai adăugat că, de multe ori, tinerii sunt influenţaţi de anturajul pe care îl frecventează şi de faptul că îşi doresc lucruri pe care le văd la alţi copii, dar pe care nu şi le permit.

În alte situaţii, delicvenţa juvenilă este un strigăt din partea copilului adresat părinţilor săi. „La Școala «Vasile Alecsandri», acolo unde sunt psiholog, nu am întâlnit astfel de cazuri, dar, din experienţa mea profesională, vă pot spune că cei care recurg la comportamente deviante vor să atragă atenţia părinţilor. Este vorba, în general, de familii în care sunt probleme, chiar dacă nu vorbim de cele de natură financiară”, a precizat Daniela Diaconu, psiholog în cadrul Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” Roman.minori 1

Din punct de vedere legal, minorii cu vârsta până în 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor. Conform  articolului 38, alineatul 1, litera a) din Codul penal, la stabilirea stării de recidivă nu se ţine seama de hotărârile de condamnare privitoare la infracţiunile săvârşite în timpul minorităţii. Părinţii, care sunt responsabili pentru educaţia copiilor, pot fi amendaţi sau, cel mai rău, decăzuţi din drepturile părinteşti. Amenzile, cel mai probabil, nu vor fi plătite niciodată, părinţii multor copiii care au probleme cu legea fiind ei înşişi persoane cu un cazier bogat, iar decăderea din drepturile părinteşti nu i-ar afecta prea mult pe cei care îi învaţă pe copii cum să devină hoţi pricepuţi.

Singurul lucru pe care îl pot face poliţiştii este de a documenta întreaga activitate infracţională a suspecţilor. Și de a efectua activităţi de prevenire şi combatere a delicvenţei juvenile. În acest scop, au avut loc acţiuni preventive, şedinţe în şcoli, au fost avertizaţi şi sancţionaţi părinţii, au fost prezentate diferite cazuri în mass-media. De asemenea, Compartimentul Poliţiei de Proximitate a organizat o serie de activităţi pe linia prevenirii şi combaterii absenteismului şcolar şi a consumului de alcool în rândul elevilor, şedinţe în şcoli privind anti-victimizarea elevilor, prezentarea în cadrul orelor de dirigenţie a unor prevederi legale. Nu o singură dată, aceste activităţi s-au desfăşurat în colaborare cu Primăria municipiului Roman, Serviciul de asistenţă socială, Agenţia împotriva traficului de persoane Bacău, Serviciul de probaţiune Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • prostul satului 7 ani

    sa li se taie cate un deget la fiecare infractiune

  • atunci daca sunt minori ,hai sai lasam sa ne fure si sa ne talhareasca ,nu se poate asa ceva si trebuie gasite niste solutii, sau luate niste masuri ampotriva acestori mici( dar totodata viitori mari infractori ) care de fapt altii sunt adevaratii infractori si care de fapt se ascund an spatele acestor minori bagati la anaintare