Școală de box la Gîdinți

Asociația Sportivă din Gîdinți, înființată cu cîțiva ani în urmă de Neculai Sandu (foto), un fiu al satului, fost boxer, a funcționat doar doi ani. Lipsa finanțării acestui tip de activitate a făcut ca inițiativa săteanului să moară înainte de a-și vedea roadele.

 

 

Școală de talente, închisă din lipsă de finanțare

 

Neculai Sandu, fost boxer al Clubul Sportiv „Laminorul” Roman, a fost descoperit de Dumitru Bardă, un nume cunoscut pentru iubitorii sportului cu mănuși din Roman, cel care a format talente remarcabile în acest sport. „Eram un copil energic. Forța pe care o aveam trebuia, însă, canalizată și, atunci, a apărut în viața mea Mitică Bardă, cel care a condus clubul de box de la Fabrica de Țevi„, povestește Neculai Sandu. A urmat o perioadă de pregătire care se desfășura în paralel cu școala profesională pe care o urma. „Făceam și cîte două antrenamente pe zi, dar eram motivat cînd vedeam că particip la competiții și, în plus, iau și bani. Primeam, pe lîngă bursa de la școală, și 800 de lei pentru hrană„, a spus Neculai Sandu.

După finalizarea școlii, Neculai Sandu a fost angajat direct în producție. „Nu prea lucram, mai ales cînd mergeam la competiții. Dacă cîștigam o competiție, nu primeam bani. Mai mult de o cupă și o diplomă nu se dădea la vremea aceea. Sportul se făcea din pasiune, nu pe bani„, spune Neculai Sandu.

A fost de trei ori selecționat în lotul național, fiind coleg de lot cu Rudel Obreja, actualul președinte al Federației Române de Box. Pe plan local, în anul 1974 a fost declarat cel mai bun sportiv al anului. Rigorile acestui sport l-a pus deseori pe Neculai Sandu în situația de a renunța. „Îmi venea de multe ori să mă las de sport. Antrenamentele, deplasările, mai ales că eram și căsătorit, m-au determinat să mă retrag„, spune fostul sportiv. După zece ani de box, Neculai Sandu se retrage din viața competițională, însă rămîne în apropierea boxului, ca antrenor secund la Clubul Sportiv „Laminorul” Roman începînd din 2005.

S-a reîntors în satul natal, după ani de zile, care au însemnat și multe necazuri, cum ar fi divorțul, boala. Pentru că sufletește nu s-a putut despărți de box, inițiază un proiect de înființare a unei asociații sportive. Inițiativa lui este supusă dezbaterii în Consiliul Local Gîdinți, care susține funcționarea asociației. „Pentru funcționarea asociației, mi-a fost pus la dispoziție Căminul Cultural, care nu avea atunci nici o utilitate. Am avut surpriza să se înscrie 40 de copii, băieți și fete. Intenția mea era să ne cuplăm cu Clubul Sportiv «Laminorul» Roman pentru a fi puternici, dar aveam și noi nevoie de susținere„, a spus Neculai Sandu.

Autoritățile locale nu au putut să-i ofere sprijin material, așa încît Neculai Sandu mai are o speranță. „Eu am fost stelist de cînd mă știu, poate domnul Becali va înțelege dorința mea„, spune fostul boxer.


COMENTARII

WORDPRESS: 0