Sclavi în Italia

Dimensiune text

25 de români, printre care și un romașcan, au intrat în greva foamei pe un șantier din Italia. Ei susțin că nu au mai fost plătiți de trei luni.

 

 

Presa din Italia relatează cazul a 25 de muncitori români, printre care și Marcel Imbrea, din Roman, care au intrat în greva foamei pe un șantier din provincia Vicenza. Ei sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost plătiți de trei luni și au decis să protesteze, pe șantier, la sfârșitul lunii noiembrie. Cei 25 de români au fost angajați să construiască o școală, dar patronul societății care se ocupă de construcție neagă faptul că ar fi angajații săi.

 

Greva foamei pe șantier

 

Potrivit presei, protestul celor 25 de lucrători români a început pe 26 noiembrie, pe un șantier din Zugliano (provincia Vicenza), unde se construiește o școală elementară. Muncitorii protestează pentru că nu-și primesc banii de trei luni și nu au contracte de muncă. Ei acuză antreprenorul general, firma „Cosmo Haus”, din Reggio Emilia, că i-a abandonat.  „Nu vom înceta să protestăm până când nu ne vom primi retribuțiile. Sunt în Italia din 2008, locuiesc la Padova cu familia mea, soția și doi copii, și, fiindcă firma Cosmo Haus este în întârziere cu plățile, de trei luni nu am putut plăti chiria și, astfel, am primit acum ordin de evacuare. De la o zi la alta, eu și familia mea putem ajunge pe stradă. Am și un împrumut la bancă pe care trebuie în mod absolut să-l plătesc și nu știu cum să fac„, a spus Marcel Imbrea, de 38 de ani, originar din Roman.

Trăiesc în Italia din 2002 și la Padova am lăsat o soție cu doi copii, cel mai mic de numai o lună. Imaginați-vă cât de mult îmi poate lipsi familia în acest moment și câtă nevoie are de acești bani care îmi revin de drept. Eu am început să lucrez pe acest șantier pe 2 august. Pentru prima lună, salariul mi-a fost plătit, apoi nu am mai văzut nimic. Nici nu am văzut sau semnat vreun tip de contract. Cosmo Haus se pare că vrea să descarce asupra altora responsabilitățile sale, ca și cum datoria de plătit nu ar fi a sa. Când am sunat, mi-au spus să nu mai sun, deoarece nu ei au obligația de a plăti acest șantier„, a spus un alt coleg de muncă al lui Marcel Imbrea.

Potrivit presei din Peninsulă, cei 25 de muncitori români nu au nicio intenție să renunțe la protest și nici măcar temperaturile foarte scăzute nu-i vor opri să-și apere drepturile. Ei și-au făcut barăci de lemn pe șantier, dorm pe paturi făcute din polistiren, chiar dacă nu mai au lemne pentru a se încălzi. Ei au susținere atât din partea unui sindicat italian, cât și din partea primarului din localitatea unde lucrează, care crede că muncitorii au fost victimele unei subcontractări a lucrării respective.Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0