Prima paginăActualitate

Schimbări în programul Rabla

Dimensiune text

91 de nemţeni au primit, în 2013, un tichet de casare. Pentru anul 2014, s-au acordat 20.000 de vouchere pentru toată ţara.

Locuitorii din judeţul Neamţ, care au maşini mai vechi de cel puţin opt ani şi vor să îşi cumpere una nouă prin programul Rabla, pot pregăti documentele necesare. Normativul care stabileşte condiţiile de aplicare a programului de înnoire a parcului auto a fost publicat la sfârşitul săptămânii trecute, pentru dezbatere şi consultare publică, timp de 10 zile, pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) şi pe cel al Ministerului Mediului. Sunt propuse noutăţi, printre care accesul în programul din acest an a maşinilor cu o vechime de la opt ani în sus, faţă de 10 ani cât era până acum, dar şi relaţia directă a proprietarului maşinii cu producătorul sau dealer-ul de autovehicule validaţi. Valoarea unui voucher este de 6.500 de lei, iar ca noutate, acesta va fi alocat electronic de AFM, direct dealer-ului sau producătorului, fiind eliminaţi colectorii din acest circuit. Sunt disponibile pentru acest an 20.000 de tichete, însemnând de 140.000 de lei. De asemenea, pe lângă prima de casare, se mai acordă un eco-bonus în valoare de 500 lei, dacă se achiziţionează un autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6, dacă se achiziţionează un autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100 de grame pe kilometru şi dacă se achiziţionează un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

În 2013, potrivit Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRCPIV) Neamţ, numărul tichetelor valorice distribuite a fost foarte mic, în comparaţie cu numărul solicitărilor. S-au acordat 91 de tichete, în condiţiile în care existau aproximativ 400 de solicitări.

Şi anul acesta, distribuirea tichetelor alocate pentru persoanele fizice se va face, pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflate în evidenţele DRPCIV.

În cazul persoanelor fizice, sesiunea de finanţare se va organiza în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile. Astfel, în prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ, iar în a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială. În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM. În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărţi, în mod egal, între punctele de lucru, dar pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. Dacă şi la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0