Campania electorală a luat o întorsătură incredibilă la Cordun, acolo unde viceprimarul comunei, Adrian Ciobanu, îl acuză pe primarul în funcţie, Adrian Diaconu, de faptul că, marţi dimineaţă, a dat dispoziţie să îi interzică accesul la biroul din Primăria Cordun. Adrian Ciobanu, de la PNL, candidează împotriva primarului Adrian Diaconu, de la PSD, şi spune că decizia aberantă de blocare a accesului său în biroul din Primărie este motivată de dorinţa actualului edil de a câştiga cu orice preţ Primăria Cordun. În schimb, primarul Diaconu spune că viceprimarul nu vine la timp la serviciu şi yala a fost schimbată pentru că era stricată. Tot primarul Diaconu spune că, dacă viceprimarul Ciobanu va veni la serviciu la ora 8.00, atunci va primi şi noua cheie de acces la birou.
Viceprimar din 2010 în comuna Cordun, Adrian Ciobanu spune că motivul discordiei este un proiect respins de consilierii locali pentru că era incorect, dar supărarea primarului s-a revărsat asupra sa.
„Sunt viceprimar din 2010, până astăzi am fost viceprimar. Astăzi (n.r. – 31 mai 2016), la ora actuală, domnul primar Adrian Diaconu a dorit să schimbe yala la Primărie, să mă dea afară din Primărie, din cauza faptului că am avut capacitatea şi curajul să-l contracandidez pentru funcţia de primar al comunei Cordun. Cred că, până în urmă cu doi ani, lucrurile între mine şi domnul primar au mers foarte bine. În perioada 2010 – 2012, domnul primar a înţeles că această comunitate doreşte modernizarea infrastructurii. La timpul respectiv, priorităţile de investiţie ale dumnealui erau altele decât infrastructura, lucruri pe care populaţia şi comuna le dorea, le cerea. Din 2014 încoace, dumnealui a înţeles că singurul impediment în viitorul politic al dumnealui sunt eu, personal, şi eu eram un adversar politic incomod, care trebuia să fie distrus. Lucrurile s-au stricat efectiv acum, pe ultima sută de metri, cu două luni înainte de campania electorală, când dumnealui a înţeles 100% că nu mai vreau să fac parte din echipa lui, că nu îmi mai convine modul lui de lucru la Primărie”, spune viceprimarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu.
Canalizarea, mărul discordiei
Scandalul a escaladat de la realizarea unui proiect de canalizare pentru locuitorii comunei, dar nu cu fose septice, cum era propus iniţial de actualul primar – spune viceprimarul Ciobanu -, ci cu un sistem modern. Din păcate, mai spune candidatul PNL la funcţia de primar al comunei Cordun, propunerea făcută de primarul Diaconu nu ar fi fost una legală şi ar fi provocat daune şi locuitorilor altei comune.
„În cursul zilei de ieri (n.r. – luni, 30 mai), dumnealui a convocat o şedinţă de Consiliu, dorind să inducă în eroare opinia publică cu un proiect de hotărâre ce avea ca obiect înfiinţarea de sistem de canalizare în satul Pildeşti. Dumnealui a propus, cu vreo patru ani în urmă, un sistem de canalizare pentru comuna Cordun, ce avea ca principal obiect montarea de fose septice pentru locuitorii comunei şi vidanjarea acestora. La începutul campaniei electorale, dumnealui a înţeles că electoratul nu doreşte montarea de fose septice, că electoratul doreşte o canalizare modernă pentru comuna Cordun, având în vedere că suntem şi comuna cea mai bogată din jurul Romanului şi una dintre cele mai bogate comune din judeţul Neamţ. Înţelegând acest lucru, a inventat un sistem de canalizare să zicem un pic mai modern, ce are ca obiect deversarea apelor uzate în sistemul de canalizare al comunei Gherăeşti”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Ciobanu.
Candidatul PNL pentru funcţia de primar al comunei Cordun spune că nici măcar în respectivul proiect supus dezbaterii consilierilor locali nu exista avizul Consiliului Local din Gherăeşti, ci doar al primarului acestei comune, iar acest lucru nu ar fi legal: „Am avut discuţii cu autorităţile din comuna Gherăeşti şi am înţeles foarte clar că acest proiect nu este viabil şi nu se poate realiza, pentru că această comună a implementat proiectul de canalizare al apelor uzate pe fonduri europene, iar în acest moment comuna Gherăeşti se află în perioada de monitorizare şi, automat, noi trebuie să avem acceptul Ministerului Dezvoltării şi al Uniunii Europene, ca să deversăm apele uzate ale satului Pildeşti la Gherăeşti. Un alt aspect este că domnul primar nu a pus în proiectul de hotărâre de consiliu local un acord de principiu al Consiliului Local Gherăeşti. Am discutat cu dumnealui anterior, dumnealui a avut grijă să discute cu domnul Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti, care este în funcţie până la data de 5 iunie, şi dumnealui a dat un acord de principiu, domnul primar de la Gherăeşti. Dar, ştim clar că, în situaţia asta, avem nevoie de acordul de principiu al Consiliului Local, nu al domnului primar din Gherăeşti. În plus, staţia de epurare a comunei Gherăeşti nu a fost dimensionată să preia şi apele uzate ale satului Pildeşti. Aici, domnul primar nu a făcut altceva decât să inventeze o minciună pentru campania electorală”, mai acuză Adrian Ciobanu.
Adrian Ciobanu: „A ordonat angajaţilor din Primărie să schimbe yala de la birou”
Viceprimarul Adrian Ciobanu mai spune că a discutat cu primarul Adrian Diaconu, dar acesta din urmă s-a folosit de respingerea proiectului pentru a-şi face campanie electorală în detrimentul PNL. Astfel că, marţi dimineaţă, viceprimarul spune că a găsit uşa biroului închisă şi yala schimbată. „Am avut o discuţie cu domnul primar pe tema asta şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, acest proiect este o minciună care ar trebui evitată, mai ales în situaţia în care mai avem patru zile până la alegeri şi nu cred că este momentul când Consiliul Local trebuie să ia decizii importante pentru comunitatea din Cordun şi din Pildeşti. Proiectul nu a trecut, pentru că nu putea să treacă în forma asta. Din cauza faptului că domnului primar nu i-a trecut proiectul şi că dumnealui nu a avut posibilitatea să fluture în faţa electoratului o hârtie prin care să arate că dumnealui doreşte să facă canalizare, s-a supărat şi, ieri după-amiază (n.r. – luni, 30 mai), împreună cu o echipă de consilieri, s-a deplasat în satul Pildeşti şi a început să aducă în atenţia oamenilor că proiectul nu a trecut din cauza unor consilieri de la PNL, care nu au fost de acord cu acest proiect. Nu am fost de acord cu acest proiect tocmai pentru că nu era un proiect complet pentru satul Pildeşti: prevede canalizare doar pe centrul satului Pildeşti şi doar pentru 400 de gospodării. Ulterior, foarte supărat după şedinţă, a ordonat angajaţilor din Primărie să schimbe yala de la birou. Eu am aflat acest lucru în această dimineaţă (n.r. – marţi, 31 mai), la ora 8, când m-am deplasat la Primărie, am aflat că cheia nu mai intră în yală şi că domnul primar a schimbat yala ca să nu mai am acces la birou. În momentul acesta nu am acces în Primărie. Nu am purtat nicio discuţie cu dumnealui pentru că nu era la Primărie când am ajuns eu şi a evitat efectiv să aibă discuţii cu mine personal pe tema asta. Sper ca după 5 iunie să am acces la birou”, mai spune Adrian Ciobanu.
Adrian Diaconu: „Dacă vine la ora 8.00, va avea acces la Primărie”
Primarul comunei Cordun Adrian Diaconu, din nou candidat pentru funcţia de primar, din partea PSD, spune că are toate actele în regulă pentru realizarea canalizării. Mai mult, acesta spune că e suficientă semnătura de acord a primarului din Gherăeşti şi că, de fapt, de vină ar fi consilierii care nu vin la muncă.
„Și proiectul nostru este tot pe fonduri europene. Proiectul este gata şi are toate avizele, fără hotărârea Consiliului Local, pentru a-l putea depune. I-am convocat pe consilieri pentru aprobare, nu au venit şi îi voi convoca din nou, în şedinţă de îndată, pentru ziua de miercuri, să vedem dacă vin. Am toate avizele pentru acest proiect de la ApaVital Iaşi, care este operator la Gherăeşti, şi ne-au spus că vor prelua apele uzate şi de la Pildeşti. Noi tot pe fonduri europene depunem, avem acceptul Primăriei şi pot depune proiectul la Minister, având un punctaj foarte bun. Documentele sunt la Primărie şi le pot pune la dispoziţie. Consilierii au boicotat săptămâna trecută şedinţa şi mâine vom avea iar şedinţă, şi iar nu o să vină. Am avizul comisiei de specialitate din Consiliul Local, dar ei nu vin. Apa şi canalul nu au culoare politică. Dacă am nevoie de avizul primarului, mă uit în ghid şi, dacă nu îl am, mă trimite înapoi, pentru că trebuie să-l respecţi întocmai. Primarul din Gherăeşti este primar în funcţie, nu e suspendat şi semnează în cunoştinţă de cauză şi nu pentru că mă cunoaşte pe mine. Cine nu vrea să vadă – înţeleg, dar nu înţeleg incompetenţa şi impostura”, ne-a declarat primarul Adrian Diaconu.
Legat de schimbarea încuietorii de la birou, primarul recunoaşte că acest lucru s-a întâmplat, dar spune că yala era veche. Mai mult, Adrian Diaconu spune că viceprimarul va avea acces la birou doar dacă va veni la timp la serviciu şi a munci pentru administraţie timp de opt ore. „Întrebaţi-l la ce oră vine şi la ce oră pleacă de la Primărie! Sunt foarte indulgent, dar vine jumătate de oră şi pleacă de la serviciu, vi se pare corect? Mie nu mi se pare. Să vină la ora 8.00 la Primărie, pentru că eu am plecat la 9.15 din Primărie, pe teren. Dacă pleacă la ora 14.00 în oraş şi nu stă opt ore la serviciu, normal că nu ştie ce se întâmplă în Primărie. În ultima lună nu a stat mai mult de o oră în Primărie. Campania electorală se face după program. Să facă cerere pentru concediu, i-o aprob şi nu are decât să stea în campanie. Este pontat pentru opt ore. Eu îl plătesc pentru opt ore, pentru că sunt ordinator de credite. Dacă stai un sfert de oră şi vrei să fii plătit 100% e corect? Eu zic că nu este bine. Serviciul este serviciu la mine. Dacă vine la ora 8.00, va avea acces la Primărie, eu nu pot fi prezent când vine dumnealui. Nu e normal să vii la 9.15 şi să pleci la 9.30 supărat. Întâi te duci la treabă şi apoi la ziare”, a mai replicat primarul Diaconu.
Comentarii
Oare cand vom scapa de ciuma rosie? Oare cand vom scapa de acest primar care a vandut tot prin Cordun domnilor PSD-isti (Rot…, Vac… etc.)? Oare cum are curaj sa iasa in fata oamenilor cu minciuni cand este cercetat? Domnule, actual primar, daca nu vindeati pamanturile comunei si daca faceati ceva petru comuna (nu doar pentru largul buzunar psd), nu conta culoarea din care faceati parte, va vota lumea, asa ca s-a cam saturat lumea de voi. Sper sa patiti ce a patit si „partidul” la alegerile prezidentiale, sa va voteze lumea mai tarziu…
Cat de mizerabili pot fi unii oameni? Daca nici comuna Cordun nu si-a schimbat fata,nu arata civilizat,daca nici aici nu sunt conditii bune de trai,la fel ca intr-un oras????? Ma intreb unde sunt atunci? La Valea Ursului?cel ce sr da ,,cordunean,,trebuie sa fie cu siguranta un neispravit de pdelist,un adversar politic sau unul platit de adversari,sa denigreze un om care a facut atat de multe lucruri bune pt.aceasta comuna.RUSINE!!
Pt. acest „Cordunean” .
Vorbesti mult si prost. In necunostinta de cauza, acum in campanie au aparut ca ciupercile dupa ploaie, asa zisii experti in politica.