Scandal în sânul Bisericii. Preot lăsat fără cheile de la Biserica Sf. Gheorghe

Scandal în sânul Bisericii. Preot lăsat fără cheile de la Biserica Sf. Gheorghe

Comoara din Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman
Fonduri europene pentru restaurarea Bisericii Sf. Gheorghe. Parohia cere sprijinul romașcanilor pentru cofinanțarea proiectului
Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman intră în reparații

 

gheorghe 01Încă un scandal macină Biserica, în interiorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, chiar în postul Crăciunului, când, cu toții, suntem îndemnați să fim mai buni, mai corecți, mai drepți. Mai mulți enoriași ce aparțin Bisericii Sf. Gheorghe din Roman ne-au adus la cunoștință faptul că sunt nemulțumiți de modul în care a fost rezolvat un conflict din sânul acestui lăcaș de cult.

Mai exact, la finele acestei săptămâni, preotul Sevastian Moraru, preot în cadrul acestei biserici, a aflat că nu mai are cheile potrivite pentru a intra în lăcașul de cult. Se pare că decizia a venit, așa cum spune enoriașii, din partea preotului Ioan Gherasimescu sau Bogdan Gherasimescu sau din decizia ambilor.

„La slujbă, în loc să ne rugăm și să ne aducem aminte de cele sfinte, am aflat, cu stupoare, că preotul Moraru nu mai are ce căuta în biserică, iar ceilalți doi preoți au schimbat încuietorile. A fost scandal, iar oamenii care au venit la slujbă au plecat dezgustați. Preoții se acuză între ei, dar, în loc să rezolve situația pe cale amiabilă, s-a ajuns la un adevărat scandal ce nu face cinste nici eparhiei, nici comunității sau întregii Biserici”, ne-a declarat un enoriaș, care a precizat că acuzațiile dintre preoți sunt extrem de grave și nimeni nu știe cui să-i dea crezare.

Doi purtători de cuvânt, niciunul de găsit

Tocmai de aceea, am dorit să aflăm adevărul din partea celor care reprezintă Biserica în Roman. Din păcate, în ciuda eforturilor noastre de a afla un punct de vedere din partea purtătorilor de cuvânt ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preotul Alexandru Zamfir și preotul Constantin Gherasim, aceștia nu au putut fi contactați. Preotul Alexandru Zamfir nu a răspuns la telefon, în timp ce preotul Constantin Gherasim nu a avut nici măcar telefonul deschis. Singurul reprezentant al Bisericii care ne-a răspuns la apel a fost juristul Aurelian Alexa, directorul Fundației „Episcop Melchisedec”, care a declarat că nu știe nimic despre acest conflict și să revenim la purtătorii de cuvânt cu un telefon în cursul zilei de marți, „luni, 21 noiembrie, fiind zi de sărbătoare, cu cruce roșie”.

O singură Biserică, o mare familie de permutări

În septembrie anul trecut, preotul Ioan Gherasimescu a fost schimbat de a șefia Fundației Melchisedec cu juristul Aurelian Alexa. Preotul Ioan Gherasimescu a fost, mulţi ani, vicar eparhial, fiind mâna dreaptă a episcopului-vicar şi, apoi, arhiepiscopului Ioachim. De la inaugurare, Centrul Social „Episcop Melchisedec” a fost coordonat de Bogdan Ioan Gherasimescu, fiul vicarului, în calitate de director. În 2014, Bogdan Ioan Gherasimescu a fost hirotonit şi trimis să slujească la Biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Roman. Ioan Gherasimescu s-a întors în 2015 ca paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman, unde Sevastian Moraru este preot slujitor. Între timp, la Biserica „Sfântul Gheorghe” a ajuns preot și Bogdan Gherasimescu.

Ce s-a întâmplat între familia Gherasimescu și părintele Moraru urmează să fim lămuriți în ediția următoare, pentru că marți, 22 noiembrie, nu este zi de sărbătoare, ci doar de post. Pentru credincioși, cel puțin.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 16
 • asta este scandal ,va zic ,este mizilic ,fata de anumite lucruri care se petrec la sf.DUMITRU DIN CARTIER MUNCITORESC ,SA AUZITI CE FACE PREOTUL PAROH DE ACOLO ce conduita morala are cu ghilimelele de rigoare ,de preotul barliba asemenea ,si multi altii care au daramat si alungat,credinta si credinciosii ,cum s-al mai crezi pe acel popa care vine cu ajunul in casa ta si se uita la femeia ta la fata ta daca este marisoara ,cum s-ai mai dai bani cand el se plimba in masina de multe mii de euro si tu te zbati cu facturile si cu rata la banca ,mai bine aprind o lumanare o candela undeva in casa si ma rog la DUMNEZEU CAND POT SI DIMINEATA SI SEARA si imi sfintesc eu casa cu ganduri bune si milostive nu umile cum vor acesti ,,mentalisti’ si pomanagii cu diploma ,a nu se mai da la popi nimic sa munceasca CA SI NOI sa realizeze valoarea banului muncit cat despre gherasimescu cine il cunoaste nu se mai mira de nimic din partea acestui ,,personaj ‘ ‘,popilor ganditi-va la munca de acum nu la intins mana si la prosteala caci nu mai tine !!!!

  • Abia te astept sa vii pentru un serviciu religios! Te las pe tine sa de izi cat merita munca noastră! Dar inainte de asta te voi tine cu mana întinsa vertical, spre Dumnezeu, ca sa te inspire!

  • Abia te astept sa vii pentru un serviciu religios! Te las pe tine sa decizi cat merita munca noastră! Dar inainte de asta, te îndemn sa conștientizezi daca cele scrise de tine sunt ” gânduri bune si milostive ” si daca sunt, voi face serviciu religios gratuit, chiar daca risc ca dările către stat, către utilități sau către alte instituții fata de care suntem îndatorați, ca si parohie, sa nu fie onorate!

   • ereticul 1 an

    in loc sa spui ,FRATE daca nu ai bani iti voi sluji gratis voi lua pentru darile catre institutii inclusiv banii pentru superiori ,,aia ‘ da la plic de la cei cu dare de mana si care AU,dar tu fiind format sa sperii cu afurisenii sa manipulezi constiinte,,mentalist de formatie ma sperii cu eventualitatea unui serviciu religios a carui plata sa o fac din constiinta ,si apropo tu de caTE ori ai stat cu mana intinsa si ai fost inspirat ,va cunosc de mai bine de treizeci de ani pe majoritatea si cam stiu ,,frate crestin”cate ganduri bune si milostive aveti ,sa le ai tu si pe urma sa ceri de la turma ,,pastorule”,si pentru tine sa stii ca ma lepad de serviciile vostre ,nu sfintiti nimic nu botezati nimic doar invocati si folositi la maxim un nume ,o credinta ,deci cam ati devenit INUTILI ,REONRIENTATI-VA PROFESIONAL SI ADUCETI BINE CU ADEVARAT IN CASELE NOASTRE ,nu va mai vaitati ca taxele si plicurile sant din ce in ce mai grele ,hai pa !!!!!

 • Nu-mi amintesc prea bine cam cati slujitori ai Bisericii sunt platiti de la buget , dar parca sunt in jur de cateva zeci de mii , oricum mai numerosi decat numarul militarilor pe care ii are in leafa MApN.Popia pare a fi banoasa , ca de aia avem popi mai multi decat medici.Si preacucernicii nu prea arata ca ar tine posturile , ca daca nu se urca in „mertzane” se rup arcurile marcii autohtone .

 • Ortodoxismul a ajuns o afacere profitabila,nu mai au pic de rusine.Am prieteni catolici,dar la ei nu e asa!Unui bun prieten de al meu i s-a cerut 25000 euro la terminarea teologiei,daca vrea sa devina preot paroh intr-un catun uitat de lume,bineinteles ca nu a avut de unde da,si asa a ajuns doar un simplu profesor de religie.De barliba si ginerele lui nici nu vreau sa-mi aduc aminte,am cununat si la sfarsitul cununiei religioase,am intrebat ca tot omul,”cat face parinte?”,raspunsul a fost „da si tu 10 bete,dar nu asa in vazul lumii,hai in altar”

 • nu am absolut nici un respect pentru popi !

 • trimisii Domnului pe pamant se gandesc la imparatia pamanteana mai intai si dupa aia la cea cereasca – grasi aranjati obezi hraniti bine cu burtile in gipane cohortele de pochi umplu strazile patriei in timp ce oamenii devin mai zgarciti mai egoisti mai rai – UNDE E MUNCA POCHILOR CA NU SE VEDE NICI O LUMINARE A OMULUI DE RAND

 • Unde sunt vremurile cand la Biserica „Sfantul Gheorghe” slujea parintele Nicolae Toderici ? Cel care, tocmai pentru ca era cu totul deosebit, a fost nevoit sa-si ia lumea in cap si sa se intoarca in Ardealul natal, unde a fost primit, pentru a sluji, la o catedrala din Alba Iulia, dupa patru decenii de cu adevarat crestineasca slujire la Biserica „Sfantul Gheorghe”,din Roman. Sau unde sunt vremurile, cand, in perioada cea mai neagra a comunismului, atunci cand biserica nu primea ratie de lemne pentru iarna, dascalul Danila de la „Sfantul Gheorghe” colinda cartierul cu carul sau cu boi, adunand de la fiecare poarta lemnele pregatite de enoriasi pentru incalzirea bisericii? Sau, mergand si mai in urma, unde sunt vremurile, cand, in satul tatalui meu, din Bucovina, preotul refuza sa primeasca de la tatal sau banutul, pastrat cu grija in batista tocmai pentru acest scop, spunandu-i : „lasa, Dumitre, nu-i nevoie sa mi-l dai mie, pentru ca tu ai copii la scoala !” Nu-i asa ca asemenea vremuri si asemenea oameni par acum de poveste ?

  • Asemenea vremuri despre care vorbiti sunt intr-adevar de poveste, dar preoti cu frica de Dumnezeu mai sunt inca. Care au fost prigoniti tocmai pentru ca nu sunt pe placul acestui sistem corupt, ca nu ”danseaza” precum li se ”cântă”. Unul dintre acestia este vrednicul de pomenire parintele Elefterie, un duhovnic iscusit, un tămăduitor de suflete pe care credinciosii il iubesc si sunt alături de el in aceste vremuri de prigoana.

  • Amintiri frumoase, dommnule Mihaescu! Nu stiam, de ce a plecat parintele Toderici.

 • Ar fi bine daca aceste evenimente ar conduce la trezirea credinciosilor, sa realizeze cine este preot cu adevarat si cine este popă. In loc sa ne vorbeasca despre lucruri importante care au avut loc in sânul Bisericii, cum ar fi asa zisul sinod din Creta, despre faptul ca Ortodoxia este in pericol, despre care nu s-a auzit nimic din gura duhovnicilor nostri, se ingrijesc mai mult de cele lumesti uitând ce jurăminte au depus la hirotonie…Dar deh…atâta vreme cât sunt sub oblăduirea mai marelui Arhiepiscopiei care le ingaduie aceste abateri, ce sa mai zici…Alti duhovnici cu har, smeriti, neiubitori de functii si arginti, iubiti de credinciosi sunt alungati si prigoniti pentru ca marturisesc adevarul si dreapta credinta. Unde este dreptatea?? Deja turma se risipeste, parohia Sfantul Gheorghe nu va mai avea sprijinul unora dintre enoriasi, dezamagiti de tacerea clericilor. Vom urma pe acei păstori care ne duc spre Impărătia cerurilor, nu spre iad…

 • Pentru Doru Mihaescu.
  Daca bunicul tau era din Udesti, te rog sa ma contactezi.
  Cu stima.

 • Pentru crestin ortodox
  Nu exista Biserica, preot, crestin fara episcop pentru ca nu ar mai putea fi vorba de succesiune apostolica. De aceea candidatul la preotie jura la hirotonie pritre altele ca va asculta de episcopul sau. „Un preot adevarat” poate exista numai sub ascultarea unui episcop, altfel nu exista, nu poate fi preot, ci un pseudopreot care si-a incalcat juramantul.

  • si daca episcopul sau superiorul este iubitor de cele lumesti inseamna dupa spusele tale ca si episcopul sau superiorul nu este un slujitor adevarat al credintei ci al religiei deci un mare ,,pseudo””,care isi incalca la randul lui juramantul in fata LUI ,SPRE DEOSEBIRE DE SUBALTERN care jura in fata superiorilor si iaca asa sant toti in ascultare ,disciplinati si la timp cu plicul si cu multe in urma fata de EL ,concluzia sa o traga fiecare ,eu nu atac biserica ci mercantilismul exacerbat si lipsa de moralitate crasa ai tagmei preotesti de azi !!!sa va fie rusine as zice dar pe majoritatea va face sa simtiti pe EL mai aproape cand aveti burdusite buzunarele !!!!!

  • Ascultare de episcop se face pana la erezie. Cand episcopul este eretic, lucrurile se schimba, conform canoanelor Sfintilor Parinti. Sau ne-am dat si noi cu papistasii si facem ascultare de papa cel infailibil? Nu are rost sa dau mai multe detalii, pentru ca s-a tot vorbit de cateva luni incoace despre aceste lucruri. Numai cine nu vrea sa inteleaga, le suceste dupa cum ii convine. Asta e. Nu e prea convenabil sa-ti pierzi parohia pentru niste ”nenorocite ” de canoane care s-au cam ruginit, nu-i asa?

 • error: Content is protected !!