Prima paginăNeamt

Scandal din cauza banilor în Consiliul Județean

Dimensiune text

Împărțirea bugetului s-a transformat în ceartă între consilierii județeni și primarii invitați la ședință. După două ore de certuri și de injurii, bugetul a fost votat așa cum au vrut consilierii PSD și PNL, majoritari în legislativul nemțean.

 

 

Ședința de Consiliu Județean (CJ) de miercuri a fost un circ total. La această ședință au fost invitați și primarii din județ, întrucât s-a votat repartizarea sumelor defalcate din TVA și a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru plata arieratelor și pentru drumurile comunale. În sală au fost prezenți și co-președinții USL Neamț, Ionel Arsene și Dorinel Ursărescu, care s-au așezat strategic, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în sală.

CJ4Înainte de a începe ședința, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, a citit o centralizare a sumelor primite de fiecare primărie, în perioada 2009 – 2012, de la Direcția Generală a Finanțelor Publice, Consiliul Județean și prin hotărâre de guvern – pentru pietruiri și alimentare cu apă.

„De acum, la toate ședințele de Consiliu Județean în care se va discuta despre bani oferiți comunelor, voi invita și primarii, pentru a fi înștiințați în mod direct despre hotărârile care se iau”, a spus Culiță Tărâță. „Dacă vreți să treceți de la democrația reprezentativă la alt tip de democrație, eu zic să vină și populația din județ, să facem ședințele pe stadion”, a replicat consilierul PSD Radu Tudorel, care a fost pus la punct imediat de Ioan Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun.

După ce au fost nominalizați absenții motivați – Vasile Pruteanu și Florin Andronache – a început scandalul. Consilierul PSD Vasile Pușcașu a venit cu un amendament prin care a înlocuit toate cele trei anexe ale proiectului, în care erau trecute sumele repartizate fiecărei primării în parte. Consilierul UNPR Gabriel Farcaș a cerut celor care au propus amendamentul să îl motiveze, dar consilierul PSD Dan Vasile Constantin a răspuns cu totul altceva, intrând într-un dialog contradictoriu cu președintele Culiță Tărâță. La insistențele președintelui CJ, care a spus că autorii amendamentului trebuie să explice cum poate funcționa o primărie cu 10.000 de lei, Dan Vasile Constantin a replicat că orice autoritate publică locală are mai multe surse de finanțare. „O sursă sunt veniturile proprii, din taxele și impozitele locale, pe care fiecare primărie le colectează; funcție de gradul acesta de colectare, Direcția de Finanțe repartizează 80% din cotele defalcate din TVA și impozitul pe venit. Astăzi suntem în postura de a repartiza doar 20% din cotele defalcate din TVA și impozitul pe venit. Este falsă afirmația dumneavoastră prin care spuneți că la o comună se vor primi doar 10.000 lei. Este vorba de 10.000 lei, plus 80% din TVA, plus ceea ce colectează din taxele și impozitele locale”, a explicat Dan Vasile Constantin.

CJ3Președintele Culiță Tărâță a cerut explicații punctuale referitoare la comuna Alexandru cel Bun, căreia i se iau 500.000 lei, în condițiile în care comuna are în administrare și Spitalul de la Bisericani. Un consilier județean a propus ca președintele CJ Neamț și primarul comunei să ceară bani și de la celelalte județe, pentru că spitalul are pacienți și din alte județe, dar și de la Ministerul Sănătății. „Vă informez că, din 3.170 de pacienți pe care îi are Spitalul din Bisericani, 3.038 sunt din județul Neamț”, a spus Culiță Tărâță.

Ioan Rotaru a vrut să ia cuvântul, dar consilierii PSD au vrut să-l oprească. „Lasă-mă, domnule, să vorbesc! Nici nu știu de ce dumneavoastră trebuie să votați bugetul. Datorită nouă sunteți aici. Al cui interes reprezentați dumneavoastră? Al nostru sau al vostru?”, a întrebat, retoric, primarul comunei Alexandru cel Bun, moment în care ceilalți primari l-au aplaudat frenetic. Dialogul a continuat pe un ton cu mulți decibeli, în care nimeni nu mai asculta pe nimeni. Primarul din Alexandru cel Bun a spus că, dacă nu i se vor da bani, va pune toți pacienții în mașini și-i va aduce în fața consilierilor județeni.

Din sală, Aurora Bălan Lazăr, primarul comunei Gârcina, l-a arătat cu degetul pe Dan Vasile Constantin. „În 2005, eram primar PSD. Când au fost inundațiile și ne-au chemat la CJ, domnul președinte de atunci, Dan Constantin, a spus așa: «Ceahlăul primește cinci miliarde, Grințieșul primește patru miliarde, iar tu, Aurora, că ești de la Gârcina, 500 de milioane». Nu mi s-a părut corect. Vreau măcar acum să fie dreptate”, a zis primarul comunei Gârcina. Consilierul PSD Adrian Bourceanu l-a acuzat pe Culiță Tărâță că a organizat un circ și că primarii se vor certa între ei din cauza banilor. După care a cerut președintelui CJ să supună la vot amendamentul.

CJ2În schimb, după alte minute de ceartă colectivă, Dan Constantin a intervenit din nou pentru a cere lămuriri cu privire la anumite sume repartizate. Mai apoi, președintele CJ Neamț a citit diferențele în plus și în minus, la fiecare comună, care au rezultat după modificările propuse de consilierii USL. Propunerile din amendamentul consilierilor USL au schimbat radical planurile unor primari. Spre exemplu, la Pâncești, din 154.000 de lei alocați inițial, consilierii USL au șters 144.000 de lei. Tot cu 10.000 de lei a rămas și comuna Secuieni, după ce consilierii USL au propus micșorarea sumei cu 367.000 lei. Și alți primari din zona Romanului s-au trezit cu sume tăiate. La Făurei s-a modificat în minus cu 138.000 lei, la Stănița cu 71.000 lei, la Gherăești cu 83.000 lei, la Ion Creangă cu 59.000 lei, la Poienari cu 30.000 lei, iar la Sagna cu 83.000 lei.

Printre comunele avantajate de propunerile USL se numără Bahna – cu 100.000 lei, Boghicea – cu 50.000 lei, Bîra – cu 30.000 lei, Botești – cu 120.000 lei, Cordun – cu 40.000 lei, Dulcești – cu 100.000 lei, Gâdinți – cu 50.000 lei, Văleni – cu 50.000 lei, Horia – cu 116.000 lei, Români – cu 85.000 lei.

După ce a enumerat toate modificările din amendament, Culiță Tărâță a spus că diferențele se văd după culori politice și că el nu-și poate asuma răspunderea pe acest buget.

Supărat fiindcă a rămas doar cu o alocare de 10.000 lei, primarul din Pâncești a vorbit consilierilor despre situația din comuna lui. „L-aș întreab pe domnul Constantin și pe cei din comisie dacă știu măcar unde este Pânceștiul. Dumnealor au căzut în plasă din cauza criteriului politic. Au zic că sunt de la UNPR și vrea să-mi dea mie Culiă Tărâță bani. Mie îmi trebuie un miliard pe care nu pot să-l scot din bugetul local, că am 1.500 de locuitori. Nu-s eu vinovat că-s oameni atât de puțini în comună. Am un proiect făcut cu un GAL din Iași, fiindcă eu nu am grădiniță în comună. Copiii mei, două grupe, învață într-un grajd de la CAP. Chiar dacă sunt UNPR, sunt comuna cu cel mai mare procent pentru USL la ultimele alegeri. Și-mi mai spune că cei o sută de milioane pe care mi i-a dat îmi ajung pe patru trimestre !”, a spus Augustin Holmanu, primarul comunei Pâncești.

Primarul comunei Cordun, Adrian Diaconu, a spus că donează cei 40.000 lei pe care ar trebui să-i primească de la CJ către Spitalul de la Bisericani, ca, măcar, să nu fie niciun ban alocat pentru Cordun. În schimb, a spus că va înmâna către CJ factura de deszăpezire a mai multor kilometri de drum județean pe care a intervenit. Primarul comunei Ruginoasa a pus punctul pe i. „Nu creați un precedent cu această taxă sanitară, fiindcă 20% din populația județului se duce la spital la Iași și vom avea o vamă la Iași, CJ Iași ne va cere bani pentru investiții. E o mare greșeală, stimabili colegi. Plătim pentru Bisericani, pentru 20 – 50 de pacienți care vin în Neamț și avem mii care pleacă la Iași sau la București. Nu creați un precedent național, că va fi război între consiliile județene. Aș fi vrut astăzi, în CJ, să văd la stimabilii noștri colegi că ne ajutați cu proiecte. De două ore batem apa-n piuă și nimeni nu ne încurajează pe proiecte. Pierdem miliarde de lei, domnule președinte, din cauză că nu avem două – trei sute de milioane pentru cofinanțare. Nu s-a ținut cont, la realizarea bugetului, de primăriile care au proiecte. Cred că 90% din primarii din sală avem arierate de miliarde de lei. Dar nu le-am trecut în hârtii, fiindcă Finanțele ne condamnă tot pe noi că angajăm cheltuieli fără acoperire bugetară. Am crezut că doar în consiliile locale acei consilieri cu zece clase, cu opt clase, se comportă într-un mod care nu-i bine de spus la presă”, a afirmat Nicu Chirilă, înainte de a părăsi sala.

Au mai luat cuvântul primarul comunei Tașca, care este și președintele Asociației Comunelor din România, și alți doi primari, după care consilierii județeni au cerut o pauză de consultări de cinci minute. 25 de consilieri din cei prezenți au votat amendamentele propuse de consilirii PSD și PNL.

După ce au văzut că au vorbit în van, primarii au părăsit sala. Ulterior, votul pe celelalte proiecte a decurs mai repede, dar nu au lipsit săgețile verbale între Culiță Tărâță și Dan Constantin. La proiectul privind împrumutul pe care intenționează să-l facă CJ Neamț, consilierii USL nu și-au votat nici propriul amendament și nici varianta inițială, iar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

În cadrul acestei ședințe furtunoase, Culiță Tărâță le-a spus primarilor să facă un necesar de puieți de salcâm pentru realizarea de perdele forestiere. „Ni se oferă un milion de puieți de salcâm gratuit de la Constanța și am nevoie de la fiecare comună o solicitare. Puieții pot fi folosiți pentru protejarea drumurilor comunale, a drumurilor județene, exploatațiilor agricole, pășunilor, cimitirelor și gropilor de gunoi”, a afirmat Culiță Tărâță.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • va recomand domnilor primari sa scoateti lumea in strada si trebuie alungati acesti nenorociti din usl de la administrarea judetului. acesti indivizi nu au nici un dumnezeu pe acest pamant .cine nui cu ei trebuie omorati -astai deviza acestor nemernici.nu va lasati dominati de aceasta hoarda de nelegiuiti.banii trebuie dati dupa nevoile comunei nu dupa culoarea politica. LUATI ATITUDINE DOMNILOR PRIMARI ALTFEL O SA VA ANGENUNCHEZE ACESTI NENOROCITI,

  • iulian 8 ani

    Da sigur dati BANI PRIMARILOR ca vor sti ei unii – cum sa i manuiasca sa ajunga acolo unde trebuie . Lasat usl ul sa faca ce trebuie domnule de mai sus!

    • Harakiri 8 ani

      N-am auzit ca vreun primar sa spuna care este esenta problemei, in legatura cu perspectiva lipsei de bani A amintit cineva , in treacat, de ARIERATE. Pai, sa-mi fie cu iertare , dar din Bugetul actual primarii nu pot avea pretentia sa li se aloce bani si pentru o groaza de lucrari ( asa-numite „proiecte” ) incepute anapoda, fara cap, numai pe niste promisiuni de bugetare a acestora in guvernarea portocalie ( recte Elena Udrea, cu al ei MDRT ). Sa mearga acum domnii primari la Nutzy si sa-i ceara banii promisi pentru inceperea lucrarilor ca, slava Domnului, are de unde ! Restul e poezie…