Scandal cu SIE şi preşedintele Iohannis pe tema bărbatului din Săbăoani răpit în Burkina Fasso

Scandal cu SIE şi preşedintele Iohannis pe tema bărbatului din Săbăoani răpit în Burkina Fasso

Dimensiune text

 

Evenimentul Zilei a scris – citând surse – că preşedintele Klaus Iohannis ar fi refuzat să semneze un „ordin executiv” al SIE prin care românul Iulian Gherguţ, din Traian, comuna Săbăoani, răpit în Burkina Fasso, putea fi eliberat. Subiectul a stârnit mai multe reacţii, dar niciuna nu are legătură cu problema efectivă a nemţeanului, ci mai mult cu o dispută politică şi instituţională.

Conform surselor Evenimentului Zilei, „Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE prin care românul răpit în Burkina Fasso putea fi eliberat. Nu putem da mai multe amănunte privind conţinutul acestuia întrucât documentul intră în categoria STRICT SECRET, sau cu două zerouri, cum spun cunoscătorii. Ordinul executiv al Preşedintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Fasso. Numai că Preşedintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Preşedintelui este principalul document care guvernează relaţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale, cu acoperire legală”.

Situaţia lui Iulian Gherguţ nu este cunoscută

iulian ghergut burkina fasoPreşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la articolul din cotidianul central cu privire la măsurile luate pentru „salvarea” lui Iulian Gherguţ. Într-un comunicat de presă, Preşedinţia anunţă că „celula de criză funcţionează”, însă nu se dau amănunte cu privire la soarta bărbatului din Săbăoani, care, în august 2015, făcea un apel disperat către autorităţile din România: „Numele meu e Iulian Gherguţ. Provin din România. Astăzi e 18 august 2015. Am fost răpit în Tambao de grupul al-Mourabitoune. Cer familiei mele să mă ajute să scap cât mai repede cu putinţă. Îi salut pe părinţii mei. Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso şi din România să mă elibereze cât mai repede şi să asiste la negocieri”. Iulian Gherguţ ar fi fost răpit pe 4 aprilie. Celula de criză interinstituţională a fost convocată de Ministerul Afacerilor Externe la în aceeaşi zi, din ea făcând parte reprezentanţi ai SIE, SRI, MApN şi Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedinţia a reacţionat, negând toate acuzaţiile

În urma articolului publicat în Evenimentul Zilei, Administraţia Prezidenţială a remis următorul comunicat de presă:

„În ceea ce priveşte informaţiile publicate joi, 23 iunie a.c., într-un cotidian central, referitoare la situaţia românului răpit în Burkina Faso, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:

Informaţiile prezentate în acest material de presă nu corespund realităţii. Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii Externe, acest dosar sensibil.

Menţionăm că Celula de criză funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 3 aprilie 2013.

În plus, specificăm faptul că noţiunea de «ordin executiv», menţionată în articolul amintit, nu corespunde niciunui tip de corespondenţă instituţională existentă.

Preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

 COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • O.K.!…bine a făcut.

  • Pe Iohannis il doare fix ,,undeva,,de soarta nemteanului rapit in Africa! Pe el il intereseaza , cum sa plece in concediu mai repede cu Carmencita lui,ce tari sa mai viziteze!astea sunt lucruri importante ptr.Klauss ,nu viata unui biet amarat ,,rapit de un an de zile.