Sătenii pot ajunge patroni pe banii Uniunii Europene

Uniunea Europeană dă zeci de mii de euro sătenilor să înființeze service-uri auto, ateliere de confecții sau pensiuni. Sătenii pot consulta Ghidurile care îi ajută să-și facă astfel de firme. 

Fondurile europene disponibile pentru perioada 2014 – 2020 pot schimba cu adevărat viața sătenilor, însă, totul ține de inițiativa lor.  Procedura de accesare a banilor s-a simplificat, fapt confirmat și de experții în finanțare. În același timp, sursele de informare referitoare modul de atragere a banii europeni sunt mult mai numeroase. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat recent  Ghidurile care conțin toate informațiile necesare în vederea realizării unui business care nu are legătura cu agricultura. Concret, pe una dintre sub-măsuri, sătenii pot obține până la 70.000 de euro pentru a lansa o afacere, iar partea bună este că banii vin imediat după ce proiectul a fost aprobat.

Sătenii pot face service-uri auto, ateliere de confecții sau pensiuni

Cum dezvoltarea economică a satelor, implicit a locuitorilor, nu se poate face numai prin agricultură, unii neavând această îndeletnicire, Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 a venit cu o serie de măsuri menite să-i ajute și pe cei care vor să dezvolte un alt tip de afacere. Practic, locuitorii din mediul rural pot dezvolta cu bani europeni business-uri din sfera producției, precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton. De asemenea, se pot înființa și dezvolta afaceri pe baza activităților de prelucrare a produselor lemnoase, a activităților meșteșugărești, turistice sau pe baza serviciilor medicale, sociale, sanitar-veterinare, reparații mașini. Și cei cu studii superioare, care vor să se întoarcă pe meleagurile natale, au o șansă, pentru că finanțare primesc și proiectele prin care sătenii se vor ocupa de audit, consultanță, contabilitate, servicii în tehnologia informației și servicii informatice.

Cum se acordă banii

Sprijinul nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum cinci ani, sub formă de primă, în două tranșe: 70% din cuantumul maxim al sprijinului- la primirea deciziei de finanțare, iar 30% din cuantumul maxim al sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare. “Beneficiarul, dacă este eligibil și semnează contractul de finanțare cu noi, primește în cont aproape 49.000 de euro, într-o perioadă scurtă, spunem noi, de câteva săptămâni. Nu este o sumă mica. Important este faptul că beneficiarii o au în cont chiar înainte să pornească la drum. La cealaltă Sub-măsură  6.4,  pentru dezvoltarea activităților non-agricole, proiectele pot primi cel mult 200.000 de euro, iar intensitatea poate ajunge la 90%. O să fie o bătălie foarte mare, și am semnale în acest sens. Sunt foarte mulți cei care vor să aplice pe aceste sub-măsuri. Este important să dezvoltăm și aceste activități non-agricole. Cele mai mari punctaje vor avea proiectele care dezvoltă activitățile productive. Le recomandăm tuturor să citească Ghidurile solicitantului și să depună proiectele după ce se lansează măsurile. Din partea noastră, potențialii solicitanți au tot sprijinul. Sunt niște măsuri foarte așteptate și cred că vor avea un real succes”, a precizat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.

Nu vă temeți de documentație

Persoanele care intenționează să acceseze sub-măsurile nu trebuie să se teamă de documentație. Chiar dacă sunt anumite cerințe în acest sens, aceasta s-a simplificat, față de anii trecuți, și a devenit mult mai clară. Este constatarea pe care au făcut-o și experții în fonduri europene. „Un dosar conține un număr destul de mare de documente și justificări. Procedurile se modifică, dar esența lor rămâne. Se simte, de la an la an, că s-au relaxat și ajută beneficiarul cel puțin în implementare, cu șansa ducerii la finalizarea proiectului cu succes. În ceea ce privește relația cu AFIR, la nivelul de Oficii Județene, cât și la nivel de Centrul Regional, din perspectiva noastră nu am întâmpinat probleme și chiar am avut o colaborare bună. Situația a fost exact ca la începutul programului SAPARD. Din punctul meu de vedere, noi am învățat împreună procedurile, pentru că era ceva nou, și pentru noi, dar și pentru ei. Am învățat și corectat împreună. În același timp, am simțit suportul lor, când nu găseam soluții la nivel de ONG”, a spus Magda Singer, managerul Grupului de Acțiune Locală “Valea Siretului”. Cei interesați de accesarea sub-măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală găsesc mai multe informații pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (www.afir.info), unde  sunt Ghidurile solicitantului (Sm 6.2 și Sm 6.4) pentru sub-măsurile care vizează afacerile non-agricole. De asemenea, sătenii ar trebui să se pună la punct cu documentația, deoarece Ministerul Agriculturii a anunțat că intenționează să deschidă toate măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală în decursul lunii iunie.

O șansă pentru primăriile comunelor

Și beneficiarii publici au o mare șansă în perioada următoare. Înființarea şi modernizarea drumurilor, rețelelor de apă, dispensarelor, grădinițelor, creșelor, dar şi a altor utilități ar putea să nu mai fie o problemă pentru comunele din zona Romanului, dacă autoritățile ce le reprezintă ar avea în vedere banii puși la dispoziție de Programul Național de Dezvoltare Rurală. Este cunoscut faptul că, în judeţul Neamț, în multe sate, condițiile de viață nu s-au schimbat de zeci de ani, iar lipsa utilităților îi îndepărtează pe oameni de civilizație. Prin Măsura 7 “Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR, fiecare comună poate lua până la un milioan de euro sau chiar mai mult, oferind, astfel, condiţii mai bune locuitorilor care le populează. Concret, o comună poate lua un milion de euro pentru un proiect care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată). În același timp, pentru investiții care vizează înfiinţarea infrastructurii integrate de apă şi apă uzată, autorităţile pot obţine până la 2,5 milioane de euro/comună, şi 1,5 milioane de euro pentru extinderea acestei infrastructuri. De asemenea, pentru infrastructură educaţională/socială se alocă aproximativ 500.000 de euro. Există şi o alocare specială, de patru milioane de euro, pentru proiectele colective (proiecte care vizează mai multe comune), fără a depăși valoarea maximă pe comună și tip de sprijin.


COMENTARII

WORDPRESS: 0