Sat cu rădăcini de sute de ani

Dimensiune text

Barticeşti aniversează 234 de ani de la prima atestare documentară.

Localitatea Barticeşti, din comuna Boteşti, se pregăteşte de sărbătoare. Satul împlineşte, pe 1 mai, 234 de ani de la prima atestare documentare a localităţii. Tot la această dată este sărbătorit şi hramul Bisericii „Sfântul Iosif Muncitorul” din localitate.

La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, oameni politici, fii ai satului şi oameni legaţi sufleteşte de aceste meleaguri. Localnicii şi invitaţii se vor bucura de două zile de sărbătoare, în care muzica, dansul, voia bună, la care se adaugă bâlciul tradiţional, vor spori bucuria sărbătorii. Programul artistic va fi susţinut de artistul de muzică populară Ștefan Enăşel şi de o formaţie de muzicanţi din Văleni. Autorităţile locale vor pregăti la finalul sărbătorii, dacă vremea va permite, un foc de tabără. „Ziua satului Barticeşti este o zi a regăsirii, a bucuriei, o zi în care fiii satului revin acasă. Este sărbătoarea hramului bisericii satului, în care îşi vor manifesta public bucuria că aparţin acestei comunităţi, o bucurie pe care o vor împărtăşi cu oaspeţii noştri”, a spus Georgeta Blaj (foto), primarul comunei Boteşti.

Satul Barticeşti a fost format în jurul anilor 1750 – 1760, de către un anume Bartic, originar din Teţcani, care s-a stabilit aici împreună cu familia sa, fugind de asuprirea boierească din Săbăoani. Numele de Barticeşti apare, pentru prima dată, la 1 februarie 1790. În anul 1832 este menţionat şi primul lăcaş de cult din Barticeşti. Biserica a funcţionat într-o şură din lemn şi l-a avut ca patron pe Sfântul Gheorghe. Timp de 84 de ani, satul Barticeşti a aparţinut de Parohia Hălăuceşti. Între anii 1864 şi 1946, comunitatea catolică din Barticeşti a trecut în grija Parohiei Gherăeşti. Biserica actuală, cu hramul „Sfântul Iosif Muncitorul”, a fost construită în anul 1893. Dacă în 1780 satul Barticeşti avea doar 17 familii, localitatea numără, în prezent, 2.370 de suflete. Satul s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Au fost construite obiective publice şi private importante pentru comunitate, dar şi case frumoase care au schimbat faţa localităţii.COMENTARII

WORDPRESS: 0