Șase comune cu risc mare de inundații

În zona Romanului, șase comune prezintă risc major de producere a inundațiilor. Primarii au primit dispoziție să monitorizeze zonele critice și să intervină pentru deblocarea căilor de scurgere.

 

 

Autoritățile județene monitorizează zilnic situația debitelor și nivelurilor pe cursurile de apă, pentru a evita eventuale inundații. Monitorizarea este făcută prin Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Neamț.

Avînd în vedere prognoza meteorologică din următoarele cinci zile, care prevede că se mențin, încă, temperaturi negative, în special noaptea, nu sînt, deocamdată, motive de îngrijorare privind inundațiile. În prezent, debitele pe cursurile de apă sînt scăzute, acestea situîndu-se la valori de 20-40% din debitul mediu multianual lunar„, se arată în raportul de monitorizare al SGA Neamț.

Avînd în vedere prezența stratului de zăpadă de 20 – 50 centimetri în tot județul, în vederea asigurării scurgerii la o eventuală topire accentuată a zăpezii, s-a dispus de către președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) o acțiune de verificare a secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă, în special în zona podurilor, care pot deveni puncte critice, în vederea luării măsurilor de eliminare a eventualelor blocaje. De asemenea, se are în atenție asigurarea scurgerii apelor, prin îndepărtarea materialului lemnos sau deșeurilor, în special pe formațiunile torențiale.

În zona Romanului există mai multe puncte sensibile, care ar putea cauza probleme în cazul topirii rapide a zăpezii. Pentru a evita eventuale situații  de urgență, reprezentanții Apelor Române și cei ai autorităților locale trebuie să ia unele măsuri.

O zonă critică o reprezintă satul Miron Costin, din comuna Trifești. CJSU a recomandat asigurarea secțiunii de scurgere prin îndepărtarea blocajelor, precum și supraveghere și intervenții la poduri și podețe în timpul unei viituri, pentru deblocarea secțiunii de scurgere.

Aceleași recomandări au fost dispuse pentru alte trei locații: satul Icușești, satul Vulpășești, din comuna Sagna, și tronsonul Adjudeni – Tămășeni – Roman – Gîdinți – Ion Creangă.

Pe rîul Siret există și două zone critice unde se pot forma blocaje cu aglomerări de ghețuri: la Tămășeni și la Roman, în amonte de confluența cu rîul Moldova. Dacă la supravegherea cursului de apă se vor observa blocaje cu ghețuri, SGA Neamț va solicita sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, pentru a interveni cu explozibil.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!