Prima paginăReligie

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Dimensiune text

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, încheie sărbătorile de iarnă începute cu Naşterea Domnului. Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai poporului român. Este protectorul copiilor. El protejează pruncii să nu moară nebotezaţi.

 

 

 

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul a fost pusă special după Bobotează, cele două momente fiind legate unul de celălalt. Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus că este „mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii” şi a văzut latura divină a lui Hristos. Considerat Înaintemergătorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii, el rămâne cel care, botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

Misiunea principală a Sfântului Ioan Botezătorul era să pună înaintea ochilor minţii realitatea păcatului şi să trezească datoria de ispăşire, urmând ca Mântuitorul să le descopere celor convertiţi calea pe care să o urmeze. Predica lui avea un caracter social, cum ar fi eliminarea nelegiurilor, îndreptarea moravurilor şi instaurarea dreptăţii.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi este fiul Elisabetei (verişoara Mariei, mama lui Iisus) şi al rabinului Zaharia. Naşterea lui a fost anunţată de Arhanghelul Gavril, care i-a transmis, totodată, preotului Zaharia, când acesta se afla în templu, numele pe care Dumnezeu l-a hărăzit copilului. Ioan a venit pe lume cu aproximativ şase luni înaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan. L-a criticat public, în mod repetat, pe regele Irod Antipa, pentru culpa de a se fi căsătorit cu Irodiada, fosta soţie a fratelui vitreg Philippus, fapt care a atras întemniţarea sa în cetatea Machaerus din Pereia (Iordania de azi).

La o petrecere cu mulţi oaspeţi, dedicată aniversării zilei de naştere a regelui, Salomeea, fiica Irodiadei, ar fi dansat în faţa tatălui său vitreg Irod Antipa, cerându-i capul lui Ioan Botezătorul, în schimbul favorului de a-i deveni amantă. Potrivit Scripturii, Ioan Botezătorul a fost ucis în aceeaşi seară, prin decapitare, iar capul său i-a fost adus Salomeei pe o tavă. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de ucenicii săi în oraşul Samaria (azi, Israel), unde a fost îngropat. Împăratul roman anticreştin Julianus Apostata a ars rămăşiţele lui Ioan Botezătorul, împrăştiindu-i cenuşa. Capul i-a fost salvat şi dus la Alexandria (Egipt), apoi la Constantinopol (Turcia), de unde a fost dus în provincia Poitou (Franţa).

Biserica i-a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).

COMENTARII

WORDPRESS: 0