HomeSocialSanatate

Sărbătoare la Spitalul de Psihiatrie Roman

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, conducerea Spitalului de Psihiatrie Roman a pregătit o masă festivă şi o petrecere cu muzică live pentru pacienţi.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, care se sărbătoreşte, în fiecare an, în data de 10 octombire, conducerea Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman a organizat o petrecere pentru pacienţi, pentru a le mai descreţi frunţile şi a-i face să uite de boală şi de faptul că nu sunt acasă. „Le-am pregătit o masă festivă de prânz, altcătuită din ciorbă de perişoare, friptură de porc la cuptor cu piure, prăjituri şi suc. Petrecerea este îndelung aşteptată de pacienţi. Ei au ocazia să danseze, să se distreze şi este un prilej de mare bucurie pentru ei”, a spus medicul Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie Roman.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale este „Trăind sănătos fizic cu schizofrenia”. Aceasta se referă la faptul că există mulţi pacienţi cu această boală, care, dacă urmează corect tratamentul, se pot reintegra în societate.

Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie Roman

Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie Roman

O problemă a bolnavilor diagnosticaţi cu schizofrenie este că ei nu îşi conştientizează boala. „Dacă nu îi doare nimic, ei consideră că sunt sănătoşi. Noi, ca profesionişti în sănătate mintală – medici, psihologi, asistenţi sociali, toţi cei care lucrăm în acest domeniu -, putem să-i ajutăm, mai întâi, să conştientizeze problema pe care o au şi să urmeze liniile de tratament care li se recomandă. Anul acesta se militează foarte mult pentru dezinstituţionalizarea pacienţilor cu schizofrenie, recuperarea şi reintegrarea lor în societate”, spune medicul Anca Hîncu.

Se militează, în acest an, şi pentru sănătatea fizică a pacienţilor cu schizofrenie, pentru că tratamentele acestei boli duc la anumite dereglări, cum ar fi obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, care pot provoca mult mai repede un deces.

Insomnia, primul semn de întrebare

Unul din 100 de oameni riscă să facă un episod psihotic o dată în viaţă. Însă, după un singur episod, nu se pune încă diagnosticul de schizofrenie. În acest caz, dacă se administrează tratament corespunzător, iar în doi ani pacientul nu mai are alt episod psihotic, se poate întrerupe tratamentul. Dar, dacă se repetă crizele şi este pus diagnosticul de schizofrenie, tratamentul poate dura toată viaţa.

Există mai multe semne care arată că o persoană are un episod psihotic. Primul dintre el ar fi insomnia. De asemenea, un comportament bizar, tendinţa la izolare, agitaţia psihomotorie, halucinaţii, negativism, lipsa de comunicare, şi acestea pot fi şi semne care să preceadă o posibilă criză.

Odată ce este pus diagnosticul de schizofrenie, intervine o echipă multidisciplinară care se ocupă de tratarea acestei boli. Pe lângă psihiatru, este nevoie şi de un psiholog, asistenţi medicali, asistenţi sociali, fundaţii sau organizaţii care să sprijine pacienţii cu schizofrenie după externarea lor din spital. Și statul îi ajută, într-o anumită măsură. Tratamentul medicamentos este gratuit, iar mulţi dintre cei diagnosticaţi devin persoane cu handicap, pentru că nu mai pot funcţiona în societate, nu se mai pot întreţine prin muncă. Dar indemnizaţia de handicap este de 234 de lei pe lună, bani care nu le ajung nici pentru a-şi acoperi nevoile de bază, deci cu atât mai puţin pentru a-şi permite şedinte de psihoterapie.

Comentarii

WORDPRESS: 0