HomeReligie

Săracii pot fi scutiți de taxa de înmormântare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis joi, 28 februarie, ca oficierea botezului și a cununiei să aibă loc numai în bisericile parohiale. Tot în ședința de joi, Sfântul Sinod a decis ca preoții să nu perceapă taxă de înmormântare de la familiile sărace sau care au foarte mulți copii.

 

 

Hotărârile Sfântului Sinod au avut și argumente justificative. În cazul cununiilor și botezurilor oficiate în alte locuri decât lăcașurile de cult, motivarea este legată de „păstrarea sacralității și solemnității acestor Sfinte Taine”.

În perioada comunistă, cununiile și botezurile oficiate de preoți la domiciliul familiei deveniseră o practică la care apelau în special cadrele militare. După 1990, nu a mai existat teama de a intra în biserică la oficierea cununiei sau a botezului. Ba, dimpotrivă, cununiile și botezurile în alte locuri decât lăcașurile de cult au devenit un act de curaj la români, mai puțin în orașele de provincie. „Așa cum menționează clar hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oficierea Tainei Botezului și a Tainei Cununiei are loc numai în bisericile parohiale, cu respectarea rânduielilor liturgice, pentru păstrarea sacralității și solemnității acestor Sfinte Taine. De excepții vorbim în cazul botezului de necesitate care se administrează copiilor sau persoanelor nebotezate ce sunt în pericol de moarte și cărora nu li se poate aplica normal Taina Sfântului Botez, datorită lipsei de preot și condițiilor prescrise de canoanele sau rânduielile bisericești. În această situație, pentru ca pruncul să nu moară nebotezat, i se administrează botezul de necesitate, adică orice persoană botezată care este de față, și oriunde s-ar afla pruncul, poate și trebuie să spună formula botezului: «Se botează robul lui Dumnezeu…, în numele Tatălui, Amin. Și al Fiului, Amin. Și al Sfântului Duh, Amin. Acum și pururea și în vecii vecilor, Amin», aruncând apă sau, dacă se află pe un câmp, țărână, asupra pruncului. Dacă moare, copilul se consideră că este botezat, iar dacă trăiește, preotul completează slujba până la capăt”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Dacă, în cazul oficierii cununiei și botezului, regulile în Biserica Ortodoxă sunt foarte clare – „Sfintele Taine se oficiază în biserică” -, în cazul neplății taxei de înmormântare pentru familiile nevoiașe sau cu mulți copii, Sfântul Sinod trebuie să elaboreze norme de aplicare a hotărârii, pentru a nu lăsa loc de interpretare. În categoria cazurilor sociale intră „familiile defavorizate, cu venituri reduse, cu mulți copii, cu persoane bolnave sau vârstnici cu venituri mici”.

Preoții din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului spun că, în activitatea lor, au acordat de multe ori sprijin pentru familiile sărace, mai ales că fiecare parohie are o situație cu privire la cazurile sociale.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Daca preotii primesc bani(salariu) de la stat, biserica sustinuta de stat, de ce trebuie sa platim taxe pentru mormantare , cununie si botez? Nu e suficent cotizatia de 100 Ron pe an de familie data catre biserica?

  • siliana ducu 11 ani ago

    Adica un simplu dric..ca cel din imagine?si..propun eu ca popa nici nu trebuie sa mai fie prezent…eventual o inregistrare audio pezenta la fata locului prin dascal.Pomeni nici vorba…ca Doamne Doamne stie de sarac!…De ce isi cauta popa timpului de azi o alta imagine decat o avea preotul vremurilor trecute?

  • plictisit 11 ani ago

    Sfantul Sinod vorbeste de taxa de inmormantare? Deci e oficilala aceasta taxa? Stimati cititori va invit sa urmari pe http://www.youtub.com agentul vip 9 ianuarie 2013 full. Oreste vorbeste cat se poate de pertinent de hotia si „taxele” din Biserica.
    „Casa Mea casa de rugaciune se va chema, pentru toate neamurile”? Voi insa ati facut din ea pestera de talhari”