Şapte lei pentru recuperarea mobilității

Zeci de romaşcani care au probleme cu oasele stau zilnic la uşa cabinetului de recuperare din Policlinica Roman. Pentru fiecare procedură de kinetoterapie trebuie scoşi din buzunar şapte lei. 

Medicina de recuperare, chiar dacă nu e la fel de spectaculoasă ca alte ramuri ale medicinei, reprezintă un serviciu medical extrem de important pentru o categorie numeroasă de pacienţi. Tineri, bătrâni, femei sau bărbaţi, toţi ajung, la un moment dat, în cabinetul de recuperare. Fie că au suferit un accident de muncă, s-au împiedicat şi au suferit diferite fracturi, după ce oasele le-au fost puse la loc urmează o lungă perioadă de recuperare. Acest lucru se face în Laboratorul de recuperare, medicină fizică şi balneologie, care este situat la etajul I în Ambulatorul de specialitate al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

În acest cabinet din Policlinică se oferă servicii de kinetoterapie, masaj, iar compartimentul recuperare-reabilitare are în dotare diferite combine de electroterapie care oferă tratament pe bază de curenţi de joasă frecvenţă şi curenţi de frecvenţă medie, o baie galvanică, o baie de parafină, iar de curând a fost achiziţionată o combină de magneto-terapie.

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţi plătesc pentru proceduri, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ finanţează doar o parte dintre serviciile medicale care sunt acordate în acest laborator. Anul acesta, după ce a încheiat un contract cu CAS Neamţ pentru serviciile balneo-fizio-terapeutice, Policlinica Roman a primit 83.153 de lei pentru perioada aprilie – decembrie, adică 7.978 de lei este suma disponibilă pentru aceste servicii în fiecare lună, însă banii nu ajung decât pentru puțini dintre pacienţii care se adresează acestui laborator de recuperare. Cei care nu mai prind gratuitate, dar nici nu dispun de bani pentru a plăti procedurile de care au nevoie, sunt nevoiţi să se programeze pentru luna următoare. Ceilalţi trebuie să scoată din buzunar şapte lei pentru o şedinţă de kinetoterapie şi cinci lei pentru o procedură cu noua combină de magneto-terapie.


COMENTARII

WORDPRESS: 0