Prima paginăActualitateRoman

Șapte din zece dosare se clasează la Parchetul Roman

Dimensiune text

Peste 3.000 de dosare s-au finalizat cu neînceperea urmăririi penale. În mai puţin de 300 de cazuri s-a dispus trimiterea în judecată. 

Procurorii romaşcani au avut în lucru, în 2014, peste 10.000 de dosare penale. La începutul anului 2014, magistraţii aveau de rezolvat 5.099 de dosare penale, iar pe parcursul anului trecut au mai fost înregistrate 5.596 de dosare.

În 12 luni de activitate, procurorii au finalizat cercetările în 4.856 de dosare. Numărul este mai mare decât în 2013, când au fost terminate cu puţin peste 4.100 de dosare penale, chiar dacă în 2014 au fost mai puţini procurori la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, față de anul precedent. Media numărului de procurori care au lucrat, anul trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, a fost de şapte persoane, iar în 2013 au lucrat la Parchetul Roman nouă magistraţi.

Din cele aproape 4.900 de dosare soluţionate, doar 284 s-au finalizat cu trimitere în judecată. 3.467 au fost clasate – adică s-a dispus neînceperea urmăririi penale, persoanele cercetate fiind considerate nevinovate -, iar în alte 1.105 cazuri s-a renunţat la urmărirea penală. Procurorul poate renunţa la urmărirea penală în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult şapte ani când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia. Adică atunci când prejudiciul este mic şi cheltuielile statului pentru identificarea şi prinderea autorului faptei depăşesc valoarea prejudiciului creat. Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.

Din cele 1.105 cauze în care s-a renunţat la urmărirea penală, aproximativ 900 au fost cu autor necunoscut.

Din bilanţul activității din 2014 mai reiese că magistraţii de la Parchetul Roman au terminat trei sferturi dintre dosare într-un interval mai mic de şase luni şi că au atacat deciziile instanţelor în 37 de cazuri.

În total, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au avut, anul trecut,13.154 de lucrări – inclusiv audienţele săptămânale acordate cetăţenilor şi comunicarea cu alte instituţii.

COMENTARII

WORDPRESS: 0