HomeSocialSanatate

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

În perioada 25-31 ianuarie, în Europa se derulează activităţi speciale dedicate Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. La Roman, în 2014 au fost testate 2.600 de femei pentru depistarea acestui tip de cancer.

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în 2015. Programul gratuit se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, căruia îi cere eliberarea formularului pentru recoltare şi date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul, după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă rezultatul  este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România are cea mai înaltă rată de incidenţă standardizată pe vârstă din Europa – 28,93 cazuri noi la 100.000 femei, în 2010, situaţie similară cu cea existentă în ţări subdezvoltate din Africa, Asia şi America de Sud.

Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE. Aceasta se explică, în primul rând, prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Comentarii

WORDPRESS: 0