Săptămâna Ecumenică va fi marcată duminică, în Piața „Roman Vodă”

Săptămâna Ecumenică va fi marcată duminică, în Piața „Roman Vodă”

 

 

Duminică, 21 ianuarie, în Piața „Roman Vodă” va fi marcată Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Evenimentul este organizat pentru prima dată în centrul municipiului, inițiativa pornind de la credincioși. Invitația este adresată tuturor celor care doresc să aprindă o lumânare pentru acest deziderat, arată un comunicat al organizatorilor.

În fiecare an, în perioada 18-25 ianuarie – în cea de-a treia săptămână a lunii – au loc, în întreaga lume, celebrări religioase care marchează „Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor” sau „Săptămâna ecumenică”, așa cum este cunoscută în Biserica Ortodoxă. Dieceza de Iaşi cunoaşte o lungă şi bogată tradiţie în acest sens, aceste celebrări fiind încurajate în toate comunităţile parohiale. În fiecare seară, creştinii se vor ruga pentru unitate. Chiar dacă aceste celebrări vor avea loc în mod expres în cadrul bisericilor sunt încurajate și momente de rugăciune în afara acestora.

Astfel în municipiul Roman, un grup de inițiativă format din mai mulți credincioși ai parohiei „Sfânta Tereza” doresc să marcheze Săptămâna ecumenică în piața Roman Vodă, Duminică, 21 ianuarie, în intervalul orar 16.00-17.00. Invitația este una publică, la care au aderat deja organizațiile religioase.

„Intenționăm ca evenimentul să cuprindă scurte alocuțiuni ale credincioșilor de diferite confesiuni. Ne propunem să continuăm cu o procesiune, în jurul Casei de Cultură, iar în final să depunem candele în fața unei icoane reprezentative ce va fi așezată în fața statuii lui Roman Mușat. Menționăm faptul că invitația este una publică”, a precizat Viorica Spătaru, unul dintre inițiatori.

„Am simțit că e datoria noastră să ne întrunim în mijlocul săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor în centrul orașului, acolo unde să încercăm să eliminăm dezbinările care parcă au început să se accentueze în ultimul timp între comunitățile noastre romano-catolice și ortodoxe. Vrem să facem un marș al tăcerii și să demonstrăm că nouă, oamenilor de rând, ne pasă!”, a spus Paul Demișcă, președintele Asociației „Vincențiu de Paul”.

„Sigur că și Fundația Anton Durcovici sprijină această inițiativă a credincioșilor din parohia Sfânta Tereza și dorește să se alăture la manifestarea din centrul municipiului. Scopul trebuie să ne mobilizeze în primul rând pe noi, cei care vedem asperitățile cauzate de convingerile diferite. Vom aprinde o candelă pentru acest deziderat”, a declarat Dragoș Toma, directorul Fundației „Anton Durcovici” din Roman.

„Este un moment în care ne putem ruga și putem cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru a continua proiectele comune. Sperăm ca prin celebrările noastre și prin acest eveniment să ne amintim de dorința lui Isus: Ca toţi să fie una!”, a spus preot Paul Mîrț, președintele Academiei „Petru Tocănel” din Roman.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este un moment privilegiat pentru rugăciune, întâlnire și dialog, în toate orașele din țară având loc celebrări comune.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0