Sănătate de 50 de euro pe lună

Plănuită a intra în vigoare în luna septembrie, coplata a fost din nou amînată. Medicii de familie au salutat această decizie, considerînd că, pînă nu se va stabili exact pentru ce se va plăti și cine va plăti, coplata nu poate fi aplicată. Medicii spun că, începînd cu anul viitor, pe lîngă asigurarea obligatorie de sănătate, pacienții vor fi nevoiți să plătească în plus și o coplată, dar vor avea la dispoziție și asigurările facultative de sănătate, oferite de companii private. O asigurare facultativă costă între 35 și 50 de euro pe lună.

 

Este foarte bine că s-a amînat introducerea coplății, întrucît nu exista o comuniune, un consens de idei. Nimeni nu avea habar de cuantumul coplății, de persoanele care trebuie să o plătească, pentru ce trebuie să o plătească. Trebuie să recunoaștem că nimeni nu va scăpa de coplată. Este este necesară, pentru că Sănătatea nu are bani. Vitală este, însă, stabilirea pachetului de bază de servicii medicale pentru care vom plăti asigurări obligatorii de sănătate„, a declarat medicul de familie Mihaela Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

În opinia acesteia, abia după ce se va stabili acest pachet, coplata se va justifica. „Cel mai probabil vor fi servicii de medicină primară, servicii pentru boli transmisibile, servicii de urgență și internare de urgență. Abia după ce se va stabili foarte clar ce suportă asigurarea medicală obligatorie, mi se pare normal ca pacientul să plătească. În plus, el mai are la dispoziție și asigurarea facultativă, care nu e deloc de neglijat, între 35 și 50 de euro. În această asigurare pot intra servicii stomatologice, de chirurgie estetică sau orice boală de care vrea pacientul să se protejeze„, a mai spus medicul de familie Mihaela Covrig.


COMENTARII

WORDPRESS: 0