Salvați de pompieri din troiene de doi metri

Salvați de pompieri din troiene de doi metri

 

Conform informațiilor transmise de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț marți dimineață la ora 5.00, efectele produse de fenomenele meteorologice periculoase din ultimele zile în județ au fost, în cea mai mare parte, remediate.

Astfel, din cele patru unități administrativ-teritoriale, cu cinci localități aparținătoare care au fost izolate în cursul zilei de luni, 9 ianuarie, marți doar 400 de persoane din localitatea Mesteacăn, din comuna Icuşeşti, mai sunt izolate, din cauza blocării DC 83, pe o distanţă de aproximativ 2.000 de metri, precizează un comunicat al Prefecturii Neamț.

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență va primi, în cursul acestei dimineţi, un utilaj greu, contractat pentru deszăpezire, astfel încât, până la orele 12.00, localitatea Mesteacăn să fie deblocată din punct de vedere al accesului auto. În ceea ce privește drumurile naționale și județene, în acest moment nu sunt porţiuni blocate sau închise”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.

Se acţionează, în continuare, pe drumurile naţionale cu 15 utilaje pe 14 sectoare de drum pentru menţinerea viabilităţii, iar pe drumurile judeţene cu 13 utilaje şi 50 persoane, pe 14 sectoare de drum, pentru lărgirea căii de acces şi menţinerea viabilităţii.

Intervenții ale pompierilor în localități izolate

Forțele de intervenție au acționat, în continuare, în cursul zilei de luni, pentru salvarea de vieți omenești. Luni, la ora 8.25, pe timpul deplasării către punctul de lucru Poienari, echipajul de cinci subofițeri, cu o autospecială FRAP, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, a intervenit pentru degajarea unui autoturism ieșit de pe carosabil pe raza comunei Gâdinți.

Luni, în intervalul orar 12:51 – 17:00, Detașamentul de Pompieri Roman a intervenit în sprijinul unei ambulanțe a Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) care se deplasa către localitatea Bălușești, comuna Icușești, în vederea preluării unui copil de cinci ani în stare febrilă. Pentru a putea ajunge în localitatea Bălușești, s-a intervenit cu trei subofițeri, cu o autofreză multifuncțională, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, și cu doi subofițeri, cu un autocamion de intervenție, din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț. S-a realizat deszăpezirea DC 83 între localitățile Icușești și Bălușești cu autofreza multifuncțională, iar pacientul a fost transportat la ambulanța SAJ de către echipajul de pe autocamion.

Luni, în intervalul orar 17:40 – 20:20, Detașamentul de Pompieri Roman a intervenit în sprijinul unei ambulanțe SAJ care se deplasa către localitatea Mesteacăn, comuna Icușești, pentru a prelua o femeie de 30 de ani, gravidă în 38 de săptămâni, localitatea fiind izolată. S-a început deszăpezirea drumului de acces spre localitatea Mesteacăn, iar apoi, din cauza troienelor de zăpadă foarte înalte, de aproximativ  2 – 2,5 metri, s-a intervenit cu un echipaj UTV (șenilată) de la ISU Bacău. La ora 19:05, echipajul UTV, însoţit de personal medical, a ajuns la domiciliul gravidei, pe care a găsit-o în stare bună, cu contracţii rare. La ora 19:53, pacienta a fost predată echipajului de ambulanţă, care a început deplasarea spre CPU Roman. Persoana nu a pus probleme pe timpul transportului de la domiciliu către ambulanță.

De asemenea, cinci echipaje de la Detaşamentele de Pompieri Roman şi Piatra Neamţ au executat misiuni de patrulare pentru verificarea viabilităţi drumurilor din judeţ, (spre localităţile Itrineşti, comuna Mărgineni, David, comuna Văleni, Valea Ursului, comuna Valea Ursului, şi Băluşeşti, comuna Dochia), iar începând cu ora 19:00 trei echipaje de la Detaşamentele de Pompieri Piatra Neamţ, Roman și Tîrgu Neamţ au executat misiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost.

Totodată, DRUPO Neamț a acţionat cu două utilaje pentru deszăpezirea unei porţiuni a drumului DJ 207C, în localitatea Stejaru, din comuna Ion Creangă, pentru a facilita accesul unei ambulanţe BGS ce se deplasa în localitatea Chilii, comuna Valea Ursului, pentru a prelua pacienţi pentru dializă.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al localităţii Poienari a acţionat cu un tractor cu lamă pentru deszăpezirea unei porţiuni a drumului DC 81 Săcăleni – Poienari, unde o ambulanţă de la SAJ nu putea ajunge la o solicitare.

Încă o zi de ninsoare și viscol

Marți, 10 ianuarie, pentru județul Neamț este în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu de ger, în care se prognozează temperaturi minime cuprinse în general, între -29 şi -15 grade, iar maxime între -15 si -10 grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți dimineață, o nouă avertizare de tip cod galben și cod portocaliu privind ninsori, viscol și polei, pentru județe din estul și sud-estul țării.

Astfel, de marți, 10 ianuarie, ora 21, până miercuri, 11 ianuarie, ora 21, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea, vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi şi în Oltenia, spulberând trecător zăpada.

De marți, 10 ianuarie, ora 22, până miercuri, 11 ianuarie, ora 8, în judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi intervale cu rafale de 70 – 80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei.

De marți, 10 ianuarie, ora 23, până miercuri, 11 ianuarie, ora 15, în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea, temporar, viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70 – 80 km/h, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

cod-galben

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0