Salvați de la sinucidere

Mai multe persoane au ajuns în pragul sinuciderii, din cauza crizei financiare. Cu ajutorul Fundației „Pacea”, acestea au reușit să depășească momentele de depresie severă prin care au trecut.

 

În ultima perioadă, jurnalele de știri prezintă tot mai des dramele unor oameni care, doborîți de criză, aleg să-și spună capăt zilelor. Lipsa unui loc de muncă, datoriile, restanțele la bănci, problemele de familie, toate acestea îi conving pe cei afectați că nu mai au scăpare și cedează, alegînd moartea. Nici zona Romanului nu este scutită de astfel de drame. Unele dintre acestea au, însă, un final pozitiv, dacă în momentul de cumpănă se găsește ajutorul potrivit.

 

Șansa oamenilor fără șansă

 

Fundația umanitară „Pacea” este binecunoscută în Roman și zona Romanului, pentru proiectele sociale pe care le derulează. Practic, toate proiectele derulate au singur scop: acordarea unei noi șanse celor care cred că nu mai au vreo șansă. Așa au luat naștere școala de alfabetizare, fabrica de bolțari, unde lucrează oameni care nu au loc de muncă, sau atelierul de croitorie. Fundația s-a implicat, însă, și în rezolvarea unor probleme ale oamenilor din oraș. Coordonatorul proiectelor fundației, părintele Emilian Dumea, a lucrat, o perioadă, cu bolnavii psihici de la Spitalul de Psihiatrie, dar, în ultima perioadă, a ajuns să ajute oameni normali aduși în pragul disperării de criza financiară.

Lucrul cu bolnavii psihici a fost extrem de greu, pentru că cea mai grea povară este să ai o boală psihică. În ultima perioadă am oferit ajutor mai multor oameni aduși în pragul disperării de sărăcie. În cel puțin trei sau patru cazuri, oamenii erau hotărîți să se sinucidă. Nu e ușor, din punct de vedre psihic, ca, după ce ai ajuns să ai un loc de muncă și un apartament în centrul orașului, să fii concediat, să nu-ți mai poți plăti ratele la bancă, aceasta să te execute silit și să ajungi pe drumuri. Cînd s-au prezentat la noi, aceste persoane erau în pragul nebuniei și nu se gîndeau decît la sinucidere. I-am consiliat, i-am convins să meargă la Psihiatrie și să ceară ajutor de specialitate. E o problemă delicată, pentru că persoanele respective, cînd aud de psihiatru, se întreabă dacă nu au înnebunit cu adevărat. Am reușit să salvăm trei sau patru persoane. Unora le-am oferit de lucru, altora le-am oferit consiliere și sprijin material„, povestește părintele Emilian Dumea.


COMENTARII

WORDPRESS: 0