Prima paginăRoman

Saloane colorate pentru evacuări ordonate

Dimensiune text

Ușile saloanelor de la Spitalul Roman vor fi marcate cu diverse culori, în funcție de starea bolnavilor internați. Măsura a fost impusă recent, după un control al pompierilor. Anul acesta urmează a fi schimbată toată instalația electrică a unității sanitare. În spitalele din județ au fost identificate peste o sută de deficiențe.

 

 

În luna ianuarie, toate spitalele din județ au fost verificate de pompieri. Controalele au fost efectuate de către specialiștii Inspecției de Prevenire, în perioada 11 ianuarie – 12 februarie, la 20 de unități sanitare, printre care Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae” Roman, trei centre de dializă, patru laboratoare de analize, trei centre medicale și patru dispensare și cabinete medicale individuale.

Principalele nereguli constatate la Spitalul Municipal de Urgență Roman au fost neadoptarea de soluții și măsuri adecvate pentru asigurarea evacuării copiilor, bolnavilor și a persoanelor netransportabile în cazul producerii unui incendiu. Oficiile și spațiile în care sînt amplasate aparate alimentate de la rețeaua cu gaz metan (bucătării, laboratoarele de analize medicale, depozitele farmaceutice) nu sînt prevăzute cu detectoare de gaze și electroventile pentru întreruperea alimentării cu gaz în cazul unor eventuale avarii.

Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae” Roman funcționează fără să fi obținut autorizația de securitate la incendiu.

În urma controlului, la Spitalul Județean de Urgență Neamț și Spitalul Municipal de Urgență Roman vor fi marcate ușile saloanelor cu însemne colorate. Astfel, în saloanele marcate cu roșu se vor afla internate persoane care nu se pot evacua singure, în cele marcate cu galben – persoane care necesită sprijin la evacuare, iar în cele marcate cu verde – persoane care se pot evacua singure.

În programul de investiții pentru anul 2012 s-a reușit să se cuprindă și un capitol distinct pentru înlocuirea în totalitate a instalației electrice de la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Pentru toate corpurile de clădire aparținînd Spitalului Municipal de Urgență Roman, au fost achiziționate și montate luminoblocuri pentru marcarea și iluminarea căilor de evacuare în cazul producerii unei situații de urgență.

Toate corpurile spitalului au fost dotate cu sisteme electronice de avertizare acustică, avînd butoane manuale de alarmare în cazul producerii unei situații de urgență. Pe fiecare nivel și pentru fiecare secție au fost montate aceste butoane, atît la camera de gardă, cît și în locuri vizibile și ușor accesibile, pentru alarmarea eficientă a personalului, vizitatorilor și pacienților.

Au fost modificate sensurile de deschidere a ușilor de pe căile de evacuare sau care duc spre acestea, sensul acestora corespunzînd direcției de evacuare, spre exterior, la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Au fost înlocuite ușile la depozitele farmaceutice din cadrul ambulatoriului de specialitate la Spitalul Municipal de Urgență Roman cu unele cu dispozitive cu autoînchidere și confecționate din materiale incombustibile.
De asemenea, a fost întocmit și avizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț planul de intervenție la incendiu pentru corpul nou al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Așa cum puteți constata, controalele de specialitate executate de către noi în unitățile spitalicești prezintă o radiografie corectă a modului în care sînt tratate prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență. Scopul controalelor nostre este acela de a determina factorii responsabili să se conformeze prevederilor legislative care reglementează acest domeniu. Este îmbucurător să constatăm că atît administratorii, cît și responsabilii pe linie de specialitate din cadrul spitalelor, precum și autoritățile publice locale cu responsabilități, acordă o importanță mare desfășurării activității în condiții de siguranță pentru personalul medical și pentru bolnavi„, a afirmat colonel Ioan Nițică, inspectorul șef al ISU Neamț.

Pe timpul controalelor executate au fost depistate 115 deficiențe, din care 11 au fost înlăturate operativ.
Ca urmare a desfășurării controalelor de prevenire și stingere a incendiilor au fost aplicate cinci sancțiuni principale, din care două avertismente scrise și trei avertismente verbale.
Au fost executate șase acțiuni de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, a salariaților și pacienților.COMENTARII

WORDPRESS: 0