Salariile funcționarilor din Valea Ursului, majorate ilegal

Dimensiune text

La Valea Ursului, în 2010, salariile funcționarilor au fost majorate cu 25% prin sporul de dispozitiv. Curtea de Conturi a solicitat recuperarea sumelor. La același control au mai fost descoperite și alte nereguli.

 

 

Primăria din Valea Ursului (foto) a fost dată în judecată o firmă de construcții din Bacău, pentru o sumă care depășește 500.000 lei. Litigiul este unul mai vechi și a pornit de la un contract pe care firma de construcții, SC Anelbac SRL, l-a încheiat în anul 2009 cu administrația locală din Valea Ursului pentru modernizarea și extinderea grădiniței și a dispensarului din satul Chilii.

Cazul este pe rolul Judecătoriei Roman. Firma din Bacău ne-a dat în judecată și dorește ca noi să plătim peste 500.000 lei, contravaloarea lucrărilor făcute pînă acum, plus despăgubiri. Noi nu am vrut să decontăm facturile emise de ei, din cauza calitățiii lucrărilor, dar și pentru că unele lucrări care figurau pe facturi nu erau realizate în fapt„, a afirmat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Chiar dacă nu toate facturile au fost achitate, unele plăți au fost efectuate, acest lucru fiind constatat de Curtea de Conturi. „Entitatea a achitat situații de lucrări fără a verifica realitatea obligațiilor de plată asumate la investiția «Modernizare și extindere sediu grădiniță și dispensar sat Chilii, comuna Valea Ursului». Facturile – în valoare de 73.878,90 lei – emise de către constructor și achitate de entitate nu au avut la bază situații de lucrări la valoarea înscrisă pe facturi„, se arată în raportul Curții de Conturi.

În același raport a mai fost constatată o abatere de 92.140,97 lei, realizată prin nerespectarea prevederilor legale privind angajarea și lichidarea cheltuielilor de capital pentru aceeași investiție.

Controlul Curții de Conturi a fost efectuat în patru etape diferite, între 20 septembrie și 30 octombrie 2011, și a vizat activitatea Primăriei Valea Ursului din anul 2010. Documentul mai evidențiază și cheltuieli neprevăzute de legislația în vigoare. La bugetul consolidat al statului au fost virați în plus 2.934 lei, ca și contribuții aferente cheltuielilor de personal. Tot fără documente justificative s-au achitat și 24.306 lei, ca ajutoare de încălzire pentru 221 persoane, iar 10.669 lei s-au plătit funcționarilor primăriei ca spor de dispozitiv. „Banii plătiți ca ajutor de încălzire au fost recuperați, iar în ceea ce privește sporul de dispozitiv, funcționarii au deschis acțiune în instanță pentru a-și recupera banii. Eu știu că la unele primării se dă acest spor, care este de 25% din valoarea salariului brut, dar nouă Curtea de Conturi ne-a spus că nu este legal și a trebuit să iau banii înapoi de la oameni„, a precizat primarul comunei Valea Ursului.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010. Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități. Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.COMENTARII

WORDPRESS: 0