HomeActualitateNeamt

Salarii câștigate în instanță, dar numai pe hârtie

Angajaţii ApaServ au câştigat în instanţă recalcularea salariilor. Cea mai mare sumă pe care ar avea-o de primit este de peste 20.000 de lei, iar cea mai mică este de aproximativ 6.000 de lei. Reprezentanţii ApaServ spun că nu există termen-limită până la care să fie plătite sumele cuvenite fiecărui salariat.

Angajaţii ApaServ, care au câştigat în instanţă dreptul de a li se recalcula salariile începând cu anul 2009, nu au primit până acum nicio sumă de la societatea Consiliului Judeţean Neamţ. În luna noiembrie 2014, într-o singură zi, Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în 15 dintre dosarele aflate pe rol, dar numărul celor care au dat în judecată compania din cauza salariului este cu mult mai mare, fiind vorba de aproximativ 100 de persoane. În 37 de cazuri a fost dată şi soluţia definitivă şi irevocabilă a instanţei.

„Am câştigat în instanţă în luna noiembrie, dar nici până la această dată nu am fost chemaţi la discuţii. Nu înţeleg de ce nu se doreşte rezolvarea acestor situaţii prin comunicare, pe cale amiabilă. Vom fi nevoiţi să apelăm la un executor judecătoresc, pentru ca toţi cei care au câştigat procesul împotriva ApaServ să-şi primească banii care li se cuvin”, a afirmat Ioan Munteanu, liderul sindicatului EPCAN din cadrul ApaServ.

Reprezentanţii companiei consideră că nu este prevăzută o dată limită până la care trebuie să pună în executare hotărârea judecătorească. „Nu scrie nicăieri până la ce dată trebuie daţi banii. Noi vom face plăţile atunci când vom avea cu ce. Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru. Dar hotărârea Curţii de Apel Bacău nu-i avantajează la fel de mult ca hotărârea Tribunalului Neamţ. Prin hotărârea Curţii de Apel Bacău, noi suntem cei care trebuie să calculăm cât să dăm fiecăruia”, a precizat Cătălin Dughir, managerul general al ApaServ SA.

Precedentul creat de angajaţii membri de sindicat ai EPCAN ar putea fi urmat, în scurt timp, de angajaţii ApaServ care sunt membri în celălalt sindicat – Sindicatul ApaServ. „Probabil că şi liderul sindicatului reprezentantiv va face aceleaşi demersuri, pentru că va exista presiune din partea angajaţilor. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom lua toate măsurile care se vor impune, indiferent cât de dureroase vor fi”, a adăugat Cătălin Dughir.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au anulat clauzele contractelor colective de muncă la nivelul ApaServ referitoare la salariul minim şi au dispus ca acele clauze anulate să fie înlocuite cu prevederile mai favorabile stipulate în contractul colectiv de muncă pe ramură, respectiv Contractul colectiv de muncă unic la nivelul ramurii de gospodărie comunală, locativă şi transporturi locale (serviciilor comunitare de utilităţi publice).

La acest moment, este în vigoare la ApaServ un contract colectiv de muncă în care salariul minim este de 765 de lei, sub nivelul salariului minim pe economie sau al salariului minim la nivelul domeniului de activitate.

Banii pe care ar trebui să-i primească un angajat variază între câteva mii şi câteva zeci de mii de lei. Cea mai mare sumă pe care ar avea-o de primit un membru al EPCAN este de peste 20.000 de lei, iar cea mai mică este de aproximativ 6.000 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0