Prima paginăEconomie

Salariații pot apela la „banca” pensionarilor

Dimensiune text

Pentru că mulţi pensionari luau bani cu împrumut pentru copii, CARP a ales să permită şi salariaţilor să devină membri ai organizaţiei. 

Membrii Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Roman au aprobat, la ultima întrunire, o propunere conform căreia să poată deveni membri ai CARP şi persoane active pe piaţa muncii, care nu au atins vârsta pensionării. Modificarea adoptată de CARP Roman legiferează o situaţie deja existentă.

„Propunerea ca şi salariaţii să devină membri ai CARP a venit dintr-o realitate cunoscută de toţi. Sunt pensionari membri ai CARP care fac împrumuturi pentru copiii lor, adulţi cu diferite probleme şi nevoi. Iar sumele împrumutate sunt achitate, lunar, de copiii pensionarilor, adică de cei care se folosesc, cu adevărat, de banii împrumutaţi de la noi. Astfel că am luat decizia să-i primim şi pe cei mai tineri în cadrul CARP pentru a beneficia de serviciile noastre, întrucât CARP este cea mai avatajoasă «bancă» de pe piaţă. Avem dobândă de 6,5% şi banii se dau foarte repede, nu aşa cum este la bancă, când se face analiză de dosar care durează şi costă”, a afirmat Dumitru Călărăşanu, preşedintele CARP Roman.

Pentru conducerea CARP Roman, un număr mai mare de mebri înseamnă şi griji mai multe. „Nu cred că vor veni salariaţi care vor dori să creeze la noi un fond pentru mai târziu. Cred că cei care se vor înscrie vor vrea să aibă acces la un împrumut cât mai repede. Deci nu este neapărat o încântare că vom avea mai mulţi membri”, a explicat Dumitru Călărăşanu.

După înscrierea în CARP, un salariat va putea lua un împrumut în aceleaşi condiţii ca şi un pensionar.

Peste 11.000 de împrumuturi într-un singur an

În cursul anului 2014, numărul membrilor care au apelat pentru contractarea unui împrumut de la CARP Roman a fost de 11.656 de persoane, iar suma totală împrumutată de aceştia a fost de 25.785.300 de lei, reprezentând o scădere cu 1,02% faţă de anul 2013. Anul trecut, au devenit membri ai CARP 947 de persoane şi au ieşit din sistem 924 de persoane, din care 810 prin deces, 101 prin retragere, iar 13 prin transfer la alte instituţii similare. La 24.837 de membri, CARP Roman are un fond social de 30.316.108 lei, reprezentând o creştere de 11,5% faţă de anul 2013. Împrumuturile au fost acordate cu o dobândă de 6,5% pe an. Împrumuturile de până la 2.500 de lei s-au acordat în ziua solicitării şi o dată pe săptămână pentru cele mai mari de 2.500 de lei.

Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • legionarul 6 ani

    un singur presedinte are C.A.R.P.,indiferent ce zice o instanta sau alta cel in functie si cel ales de majoritatea membrilor ,nu cei care se autointituleaza,si tin adunari fantoma cu 40-50 de membrii adica minoritatea sa conduca si sa hotarasca majoritatii ,niciodata asa ceva domnule miluta si scutaru,ia-ti adio de la himera care te bantuie!!!!!!

  • Cristi 6 ani

    Va felicit Domnule presedinte Calarasanu pentru aceasta initiativa. Mult succes in continuare!