Șahistul romaşcan Bogdan Sava, în frunte la Cupa „Pionul” Adjud

Sava a câştigat patru partide şi a încheiat cu remiză altele trei.

Sfârşitul de săptămână 24 – 26 aprilie a fost unul bun pentru şahistul romaşcan Bogdan Sava, care s-a clasat pe locul I, la egalitate de puncte cu alţi trei şahişti, la concursul numit Cupa „Pionul”, competiţie aflată la prima ediţie şi care s-a desfăşurat la Adjud, în organizarea Asociaţiei Judeţene de Șah Vrancea, cu sprijinul Direcţiei de Sport Vrancea şi cu finanţare de la Consiliul Local Adjud.

Competiţia a fost pe două secţiuni, seniori (turneul A) şi copii.

La turneul A, internaţional, au participat şi trei şahişti din Republica Moldova, între care şi doi maeştri internaţionali, Victor Romcovici şi Boris Nevednichy – tatăl marelui maestru român Vladislav Nevednichy, precum şi 32 de şahişti din România, printre care un maestru şi trei candidaţi de maestru. La turneele de copii au participat 36 de şahişti, dar au fost şi mai cutezători care s-au „infiltrat” în turneul A, cel în cadrul căruia un sfert dintre participanţi a fost alcătuit din juniori. Spre exemplu, cea mai tânără participantă la turneul A a fost o şahistă de 12 ani din Focşani, în vreme ce Christian Tablan, din Piatra Neamţ, a fost mezinul – 11 ani.

În urma celor şapte runde disputate în sistem elveţian, în care jucătorii sunt împerecheaţi de calculator pe baza punctajelor de după runda anterioară, primele patru locuri, premiate, au fost ocupate, la egalitate, cu 5,5 puncte, de maestrul băcăuan Aurelian Ciobanu, candidatul de maestru romaşcan Bogdan Sava, maestrul internaţional Victor Romcovici şi de huşeanul Marius Cornel Ursan, aceştia fiind departajaţi după suma punctajelor adversarilor întâlniţi. „Pe locul 5 s-a clasat, la 76 de ani, Boris Nevednichy, cu 5 puncte, nemulţumit de rezultat întrucât pornea ca favoritul numărul 2”, a afirmat Bogdan Sava.

Romaşcanul a câştigat patru partide şi a remizat trei, cu şahiştii care au obţinut 5,5 puncte. El putea obţine chiar locul I, dacă ar fi câştigat ultima partidă, cu condiţia ca Aurel Ciobanu, cel mai bine clasat contracandidat, să nu fi câştigat partida sa. În runda finală, la prima masă, Sava şi Ursan au convenit repede asupra remizei, aşa că nici Ciobanu cu Vasiliu, la masa a doua, nu au mai avut o miză mare, înregistrându-se a doua remiză a rundei. Trei dintre cele patru premii erau stabilite, în partidele de la mesele 3-5 urmând să se decidă cui revine celălalt premiu. Victoria lui Victor Romcovici la maestrul focşănean Mălureanu a decis şi pe cel de-al patrulea premiat, însă de restul partidelor în curs depindea şi ordinea în clasament, mai ales pentru locurile 2-3, întrucât Aurelian Ciobanu intrase în ultima rundă cu un mare avantaj la coeficientul Bucholtz (suma punctajelor adversarilor), iar Cornel Ursan părea instalat pe locul 4 prin prisma acestei departajări. Ultimele patru partide din concurs, jucate numai între juniori, au decis şi ordinea la vârful clasamentului.

„Lista de start arăta că pentru cele patru premii se vor confrunta 10-12 jucători. Ratingul ELO nu indica o diferenţă clară între aceştia. Prima mea partidă a fost scurtă, a doua am decis-o printr-un atac puternic la rege, dar în a treia rundă am căzut cu Aurică Ciobanu, un adversar mereu dificil. Acesta mi-a propus remiză la mutarea a şaptea, pe care am refuzat-o. Trei mutări mai încolo a repetat propunerea, după ce a capturat un pion vital din poziţie. Întrucât jocul devenise foarte complicat, în analiza variantelor de culise, am preferat o jumătate de punct ruşinoasă, dar sănătoasă. În runda a patra, am suportat o lungă defensivă contra maestrului Romcovici, cu un pion în minus în urma unei manevre viclene din deschidere. Totuşi, valorificarea avantajului de un pion, care este decisiv în general, a lăsat de dorit, astfel că am reuşit să blochez poziţia la mutarea 40. Rundele 5 şi 6 au fost, de asemenea, foarte dificile, contra a doi jucători cu ELO peste 2000. Partidele, lungi, au fost câştigate din prigonirea regilor. Sunt mai degrabă mulţumit de valoarea jocului şi de clasare. Am remediat din pierderea de puncte rating de la celelalte concursuri din acest an. În zilele de 1-3 mai, voi participa, la Vaslui, la a opta ediţie a Cupei «Sergentul», o competiţie cu un trecut aparte pentru mine”, a afirmat Bogdan Sava.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • in functie de definitia dvs. de „a inscrie copil la sah undeva” sunt posibile 5 raspunsuri
  1. nu (mai) exista club sportiv ori asociatie sportiva de sah in Roman (ultimul a fost desfiintat de autoritatile locale in 2008). Nici sala nu mai exista (ultima a fost desfiintata de autoritatile locale in 2007)
  2. eventual mai exista cerc de sah la Clubul Copiilor din Roman cu profesor de educatie fizica si sport
  3.a) exista Palat al Copiilor la Piatra Neamt, cu cerc de sah si cu profesor de educatie fizica si sport cu grupe de copii
  b) presedintele Asociatiei Judetene de Sah Neamt, Sebastian Volcinsche, preda sah la Directia Judeteana de Sport din Piatra Neamt in unele zile, detalii pe net
  c) exista cluburi sportive in Bacau, Piatra Neamt, Pascani si Iasi cu sahisti care antreneaza in cadru mai mult sau mai putin formalizat. Iasiul este cel mai puternic centru de juniori sahisti din R.
  4. „inscrierea” nu se aplica deoarece nu e cadru formalizat in Roman ci puteti scrie la adresa bogdan22sava@yahoo.com
  5. exista unii profesori de educatie fizica si sport care instruiesc unii copii la unele scoli din Roman si Ion Creanga