Șahistul Bogdan Crăciun a mutat bine la Cupa Moldova

Campion judeţean, elevul romaşcan de 14 ani a scos trei puncte din şapte în concurs, cu maeştri internaţionali şi naţionali.

Bogdan Crăciun, şahist romaşcan care şi-a propus să obţină titlul de mare maestru, a jucat şapte partide la turneul Cupa Moldova, din Iaşi, şi a câştigat trei puncte într-un concurs la care au participat jucători de categorii superioare: maestru internaţional, maestru naţional, maestru şi candidat de maestru. Bogdan este, la cei 14 ani pe care îi are, „doar” la categoria I, cea imediat inferioară celei de candidat de maestru.

Cu un coeficient Elo 1631 într-un sport în care punctele nu sunt acordate ca la fotbal, spre exemplu, ci cu mult mai multă „zgârcenie”, Bogdan a început turneul de la Iaşi, la seniori (open), din postura de out-sider. Era cotat al 50-lea înainte de începerea concursului, între cei 77 de participanţi. Cele trei puncte n-au fost suficiente pentru a-şi păstra locul, Bogdan încheind competiţia pe poziţia 55.

A început cu o înfrângere la George Scripcaru (Elo 2019, candidat de maestru) şi a continuat cu o victorie în faţa Alexandrei Muntianu (Elo 1413). Alternanţa înfrângere / victorie s-a păstrat până la capătul turneului: 0-1 cu Adrian Grigore (Elo 1802), 1-0 cu Mirela Niţă (Elo 1126), 0-1 cu Alexandru Chirpii (Elo 1895), 1-0 cu Adriana Verdeş (Elo 1444), 0-1 cu Viktor Panush (Elo 2015).

Cupa Moldova a fost concurs desfăşurat în sistem eleveţian, pe parcursul a şapte runde. Jucătorii cu puncte mai multe joacă între ei în runda următoare. Altfel spus, dacă, după trei runde, un concurent are 2 puncte şi jumătate nu va juca în runda a patra cu unul care n-a acumulat măcar două puncte. În general, cei cu acelaşi punctaj vor fi împerecheaţi în runda care urmează.

„Mă pregătesc pentru campionatele naţionale şcolare”

La sfârşitul anului trecut, şahistul din Roman a participat la un concurs open, Cupa Radio Iaşi, în care a ocupat locul al 23-lea între 64 de concurenţi. „Nu mă interesa şi nu mă interesează locul pe care mă clasez. Mă interesează să joc bine în compania unor adversari puternici. Și la Cupa Moldova am jucat bine şi sunt mulţumit, chit că am învins doar sportivi cu un coeficient Elo mai mic decât al meu. Au fost în acest concurs sportivi cu coeficient de 2200 Elo sau mai mare. Locul I a fost ocupat de George Pavăl (Elo 2246), cu şase puncte. Cel mai tare adversar pe care l-am întâlnit este candidat de maestru. Pentru mine, Cupa Moldova a fost un prilej de a vedea în ce stadiu mă aflu şi, în acelaşi timp, un turneu de pregătire pentru campionatele naţionale şcolare. În 24 februarie va avea loc faza pe oraş. Sunt sigur că mă voi califica în cea judeţeană. Acolo va fi altfel, dar sper că voi trece şi de aceasta şi voi ajunge în faza finală, pe ţară”, a spis Bogdan.

Cartea de vizită a lui Bogdan Crăciun, legitimat la cluburile Cimentul Bicaz şi Politehnica Iaşi, şahist ajuns la categoria I şi deţinător al unui coeficient Elo 1631, conţine, printre altele: titlurile de campion în 2011 şi în 2013.


COMENTARII

WORDPRESS: 0