S-au intoxicat cu mâncare de la praznic

Dimensiune text

20 de persoane au avut probleme de sănătate după ce au mâncat la un praznic care a avut loc duminică, la Vulpăşeşti. Mâncarea a fost livrată de un restaurant din Roman, iar coliva, cozonacii şi colacii, de la o altă societate.

Un praznic din Vulpăşeşti s-a terminat prost pentru 20 dintre participanţi. Duminică seara, 13 adulţi şi şase copii au ajuns la spital cu acelaşi diagnostic: toxiinfecţie alimentară. Din fericire, starea pacienţilor nu este una foarte gravă. „La Centrul de Primiri Urgenţe au ajuns, duminică seara, 13 pacienţi adulţi. După acordarea primelor îngrijiri medicale, doar pentru patru dintre aceştia s-a luat măsura internării la Secţia de boli infecţioase. Mai sunt internaţi şase copii, dar niciunul cu probleme deosebite. Luni dimineaţă, o femeie s-a prezentat direct la Secţia de boli infecţioase, unde a primit îngrijirile necesare”, a afirmat medicul Daniela Glodeanu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ au demarat mai multe verificări. „Ancheta este în desfăşurare. Știm, deocamdată, că mâncarea a fost comandată la un restaurant din Roman, a fost adusă de la o unitate de alimentaţie publică. Vârsta celor care au avut probleme este de la 4 la 83 de ani, dar niciun pacient nu se află în stare gravă”, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Preotul care a oficiat slujba înmormântării şi cea de la praznic susţine că totul a fost organizat foarte bine, iar oamenii care au servit la mese inspirau încredere. „Au venit cu vase din inox, totul era foarte curat, oamenii bine pregătiţi. Au fost peste o sută de persoane la praznic şi au avut probleme doar unii dintre ei. Am înţeles că altă firmă decât cea care a făcut mâncarea a trimis coliva, cozonacii şi colacii. Nu pot acuza pe nimeni, dar coliva poate reprezenta o problemă în perioada verii, când afară este foarte cald. Analizele vor aduce lumină asupra alimentelor care au cauzat problemele. Eu am văzut copii care au mâncat şi nu au avut nimic. Chiar l-am sunat şi pe părintele cu care am oficiat slujba, să-l întreb dacă a păţit ceva şi nici el nu a avut nimic”, a spus Gheorghe Anghel, preotul paroh din Vulpăşeşti.

Autorităţile au refuzat să dea numele firmelor care au făcut mâncare, coliva şi celelalte preparate, dar patronul firmei care a livrat meniul principal a explicat că în acea zi au fost onorate mai multe comenzi. „A venit la noi o comisie să ia probe şi a verificat mai multe aspecte, inclusiv curăţenia. Duminică, noi am avut o nuntă şi am livrat mâncare şi pentru o sfinţire. Au fost mai multe evenimente, iar mâncarea a fost pregătită în aceleaşi vase. Nu de la noi este problema”, a precizat Mayra Aniţei, managerul localului în care a fost pregătită mâncarea.COMENTARII

WORDPRESS: 0