S-a stins Otto Mayerhoffer, primul primar ales al Romanului

Otto Mayerhoffer, primul primar ales prin vot de romaşcani, a murit sâmbătă, 10 ianuarie, la aproape 72 de ani. De numele său sunt legate câteva proiecte importante din oraş, ca staţia de captare de la Pildeşti sau amenajarea părculeţelor din zona Casei de Cultură şi a Muzeului de Artă. Foştii colaboratori şi prieteni şi-l amintesc ca pe un profesionist şi un om de bun simţ. 

Mayerhoffer 02Otto Mayerhoffer, primul primar ales al Romanului postdecembrist, s-a stins din viaţă sâmbătă, 10 ianuarie, la aproape 72 de ani. Otto Mayerhoffer va fi înmormântat marţi, 13 ianuarie, la Cimitirul Eternitatea.

Înainte de a ajunge primul om din oraş, Mayerhoffer a fost director general al Petrotub, urcând toate treptele ierarhice, începând de la şef de secţie. De la funcţia de primar, Otto Mayerhoffer s-a întors tot în fabrica de ţevi, ca şef de birou în cadrul Serviciului Programare, Pregătire şi Urmărirea Producţiei, de unde a ieşit la pensie în 2003. După ce s-a pensionat, fostul primar a preferat să rămână în umbră, dedicându-se familiei şi gădinăritului.

Otto Mayerhoffer s-a născut în Germania, la Schroda, la 22 iunie 1943. Mama sa eta de origine poloneză, iar tatăl, de origine austriacă. Familia sa, deportată din Germania după încheierea celui de-al doilea război mondial, s-a stabilit la Rădăuţi, acolo unde fostul primar a copilărit şi a urmat cursurile şcolii generale şi liceul. A urmat cursurile universitare la Braşov, apoi s-a angajat ca inginer la Suceava, unde a primit repartiţie. A lucrat, timp de câţiva ani, la Suceava şi la Roman, după care, în 1969, s-a stabilit definitiv la Roman.

Primar în perioada de „copilărie” a democraţiei

În iunie 2013, administraţia locală a organizat o festivitate dedicată lui Otto Mayerhoffer, cu prilejul împlinirii a 70 de ani

În iunie 2013, administraţia locală a organizat o festivitate dedicată lui Otto Mayerhoffer, cu prilejul împlinirii a 70 de ani

Otto Mayerhoffer, primul primar ales al Romanului, a reuşit să-şi ducă mandatul până la capăt, între 1992 şi 1996, în perioada de „copilărie” a democraţiei, în care legislaţia nu era nici pe departe clară, iar mentalitatea cetăţenilor, individuală şi colectivă, putea fi un obstacol mai puternic decât cel legislativ.

„Era o perioadă extrem de agitată. Legislaţia nu era prea clară. Cele mai multe probleme erau pe aplicarea Legii 18, pe retrocedarea şi împărţirea pământurilor. Am fost primar într-o perioadă cu o mare diversitate politică. În consiliul local aveam opoziţie puternică, încercau să blocheze orice hotărâre mai importantă, nu pentru că n-ar fi fost o iniţiativă potrivită, mai mult din spirit de opoziţie partinică. Am avut mult de lucru cu mentalitatea. Când se tăia apa într-un cartier, pentru că nu plăteau facturile la timp, oamenii dădeau buzna la uşa primarului. Dacă lucrurile nu mergeau bine într-o întreprindere, oamenii imediat se adunau şi strigau «Jos primarul», deşi legislaţia era tulbure şi primarul nu avea pârghiile necesare pentru a se implica în toate activităţile”, spunea Otto Mayerhoffer în ultimul interviu acordat „Ziarului de Roman”, în vara anului 2014.

La conducerea Primăriei Roman, Otto Mayerhoffer a fost precedat în funcţie de Vasile Adăscăliţei (1991 – 1992) şi succedat de Ioan Vlad (1996 – 2000). De perioada în care Otto Mayerhoffer a fost la conducerea Primăriei Romanului sunt legate câteva proiecte importante ale oraşului, cum ar fi amenajarea, în proporţie de 90%, a staţiei de captare a apei de la Pildeşti sau amenajarea părculeţelor din zona Casei de Cultură şi a Muzeului de Artă.

Un om foarte bine pregătit profesional

Foştii colegi, din fabrică şi din primărie, şi-l amintesc ca pe un om de un rar bun simţ şi foarte bine pregătit profesional. „Un om deosebit, vesel, capabil, ştia să cânte la acordeon, ştia meserie. Am fost coleg cu dumnealui din 1986, la fabrica de ţevi, apoi am fost colegi în politică. Un foarte bun coleg, atât ca politician, cât şi ca profesionist. Pentru că îi cunoşteam calităţile, l-am propus pentru funcţia de primar, candidat din partea Convenţiei Democrate din România, regretatul domn Mayerhoffer fiind membru al Partidului Naţional Liberal”, îşi aminteşte Constantin Ghica.

Radu Vătavu, cel care a făcut echipă cu Otto Mayerhoffer la Primăria Romanului deţinând funcţia de viceprimar, consideră că Otto Mayerhoffer este omul care merită toată stima romaşcanilor. „A fost un om extraordinar, un om cinstit, un om cu suflet, de un mare rafinament, care merită toată stima romaşcanilor”, a spus Radu Vătavu, fosta mână dreaptă a lui Otto Mayerhoffer.

„Regret pierderea unui om care a reprezentat municipiul între 1992 şi 1996. Condoleanţe familiei îndurerate”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, care a precizat că administraţia locală va depune o coroană la căpătâiul fostului primar. În iunie 2013, administraţia locală a organizat o festivitate dedicată lui Otto Mayerhoffer, cu prilejul împlinirii a 70 de ani.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • pedro 4 ani

    Un primar de care se spun numai lucruri frumoase!D-ZEU sa-l odihneasca in pace!Condoleante familiei indurerate!