Romaşcanul Sorin Dimitriu, preşedinte al CCIB, pe mâna procurorilor DNA

HomeActualitate

Romaşcanul Sorin Dimitriu, preşedinte al CCIB, pe mâna procurorilor DNA

 

Sorin Dimitriu 01Miercuri, 18 mai, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus urmărirea penală împotriva a trei persoane, printre care şi romaşcanul Sorin Petre Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). Conform procurorilor DNA, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat, fără drept, de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei. Pe 1 octombrie 2014, romaşcanul Sorin Dimitriu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare. 

Urmăriţi penal într-un dosar ce priveşte accesarea de fonduri europene

Patru persoane sunt, în total, urmărite penal într-un dosar ce priveşte accesarea de fonduri europene. Romaşcanul Sorin Dimitriu este cercetat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Alături de acesta, în acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal Nicolae Vasile, vicepreşedinte al CCIB – pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB – pentru săvârşirea infracţiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată, şi a lui Dan Gabriel Mihuţ, director general al CCIB pentru săvârşirea infracţiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Miza: trei proiecte europene, de peste 18 milioane de lei

Procurorii DNA spun că, în cursul anului 2009, Sorin Dimitriu, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene, pentru a putea obţine fonduri nerambursabile.

„În realitate, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti se afla într-o situaţie de excludere, deoarece înregistra obligaţii restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenţii civile etc. Acţionând în această manieră, instituţia condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei. În aceeaşi perioadă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti Dimitriu Sorin-Petre, beneficiind de ajutorul suspecţilor Mihuţ Gabriel-Dan şi Vasilescu Laurenţia a schimbat destinaţia sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferaţi în contul curent al instituţiei pe care o conducea şi folosită ulterior pentru derularea activităţii curente, în loc să fie folosiţi la finanţarea proiectelor cărora le fuseseră destinaţi. În luna august a anului 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile Nicolae, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu Sorin-Petre, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, deşi avea obligaţii restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obţinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanţat din fonduri nerambursabile”, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat astfel, conform DNA, de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei.

Antecedente

Procurorii DNA mai precizează că, la data de 1 octombrie 2014, Sorin-Petre Dimitriu, Laurenţia Vasilescu şi Gabriel Dan Mihuţ, în aceleaşi calităţi, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare.

În respectivul dosar, se spune că cei trei au conceput, organizat şi pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, spolierea angajaţilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obţinute din activitatea prestată în cadrul proiectelor, prin simularea unei aşa-zise „sponsorizări” către instituţia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite după bunul plac – spun procurorii, de către conducerea CCIB.

„Fiecare dintre angajaţii implicaţi în implementarea proiectelor trebuia să semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform căruia între 30% şi 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de „sponsorizare”, către CCIB”, spuneau procurorii în 2014.
În perioada septembrie 2010 – martie 2012, CCIB a încasat sponsorizări în valoare de 4.015.334,42 lei din care 43.373,07 lei de la persoane juridice şi 3.970.741 lei de la persoane fizice, în principal angajaţi.
În plus, pentru două proiecte finanţate din fonduri europene, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a prezentat declaraţii false, în baza cărora a obţinut finanţările, mai spun procurorii.
La acea dată a fost instituit sechestrul asigurător asupra a trei imobile aparţinând Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, asupra unui imobil şi autoturism aparţinând lui Sorin-Petre Dimitriu şi asupra unui imobil aparţinând lui Gabriel-Dan Mihuţ.

Cine este Sorin Dimitriu

Sorin Dimitriu 02Sorin Dimitriu este şi preşedintele Uniunii Balcanice a Metalurgiştilor. Profesor universitar doctor inginer Sorin Dimitriu a ocupat, de-a lungul timpului, funcţiile de ministru al Privatizării, preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, vicepreşedinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă şi Privatizare a Camerei Deputaţilor şi consilier al preşedintelui României. Sorin Dimitriu a fost, printre altele, director executiv la Fondul Proprietatea, deputat de Hunedoara, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, precum şi membru în diverse comisii sau grupuri parlamentare. În 1998, a deţinut funcţia de ministru al Privatizării.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0