Prima paginăCultural

Romaşcanul Mihai Știrbu, premiat de Liga Scriitorilor din România

Romaşcanul Mihai Știrbu, premiat de Liga Scriitorilor din România

Dimensiune text

 

mihai stirbuLiga Scriitorilor din România premiază anual cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în anul precedent, iar unul dintre premii a revenit revistei „Moldova Literară”, al cărei redactor şef este romaşcanul Mihai Știrbu.

În procesul de jurizare au intrat 137 de titluri, ce au apărut sub sigla a 41 de edituri din 22 de oraşe din România, iar cinci sunt cărţi apărute în Canada. „Pentru ediţia din acest an, au fost luate în considerare doar cărţile sosite pe adresa Ligii Scriitorilor din România pentru jurizare până la 1 martie 2016, adică 137 de titluri, făcându-se câte trei nominalizări pentru fiecare gen literar şi în final fiind stabilite titlurile câştigătoare. Având în vedere că aceste cărţi au fost scrise în interiorul Literaturii Române, premiile s-au acordat doar pe criteriul valorii, indiferent din ce organizaţie profesională fac parte autorii”, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei noastre.

Premiul pentru publicaţii literare a fost acordat revistei „Moldova Literară”, redactor-şef Mihai Ştirbu. Inginerul Mihai Știrbu, membru al Ligii Scriitorilor, filiala Iaşi, a fost, în timpul studenţiei, secretar de redacţie şi fotoreporter la revista „Opinia studenţească”. Primul său volum, „Povestea nemuritorului”, apărut la editura Panteon, a fost lansat în 1996, fiind urmat, la scurt timp, de „Comoara verii”, apărut la Editura Junimea, în 1998. Ca o recunoaştere a activităţii literare, a primit Premiul Editurii Panteon la Concursul Naţional „Ion Creangă”, desfăşurat la Iaşi, în anul 1995. Este colaborator la numeroase publicaţii, Opinia studenţească, Dialog, Asachi, Ziarul de Roman, Oglinda Literară, Dor de Basarabia, Moldova Literară.

Juriul format din scriitorii Iulian Patca (preşedinte), Antonia Bodea, Ion Constantinescu, Voichiţa Pălăcean-Vereş şi Gavril Moisa a acordat şi premiul naţional lui Teodor Tanco – pentru întreaga carieră de peste 70 de ani ca prozator, critic şi istoric literar, publicist şi eseist, promotor de tradiţii şi cultură românească, şi lui Aurel Rău – pentru întreaga sa activitate de poet, eseist, prozator, traducător, publicist şi critic literar, promotor şi conducător de publicaţii literare.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0