Romașcanii vor plăti de două ori mai mult pentru colectarea gunoiului

Romașcanii vor plăti de două ori mai mult pentru colectarea gunoiului

 

Depozitul temporar de deșeuri de la Roman s-a umplut, anunță autoritățile locale. Așadar, deșeurile romașcanilor nu se vor mai depune la Roman, ci vor trebui să fie transportate la depozitul de la Girov, singurul din județ care respectă normele impuse de Uniunea Europeană. Mai mult, pe lângă costul transportului, de la 1 ianuarie 2017 a fost introdusă și o taxă de mediu, care este impusă tuturor cetățenilor din România, de 80 de lei pe tona de deșeuri. Cât de curând, după ce consilierii locali vor aproba transportul deșeurilor la Girov, romașcanii vor avea de achitat un preț dublu pentru gunoi față de momentul acesta.

Taxa de mediu a fost introdusă de la începutul anului. La Roman, aleșii nu au dorit să împovăreze cetățenii, așteptând ca Guvernul să renunțe la taxă sau să o diminueze. Nu s-a întâmplat așa. În aproape toată țara, s-a aprobat această taxă. La Roman, taxa de 80 de lei pe tona de deșeuri a fost asumată de operatorul Rossal și nu au plătit-o romașcanii. Dar, cât de curând, probabil din această lună, romașcanii vor trebui să o suporte ei.

„Taxa pe care locuitorii municipiului Roman o plătesc pentru servicii de salubritate se va dubla. Groapa de gunoi a municipiului este în acest moment plină și se impune închiderea acesteia. Gunoiul va fi dus la depozitul ecologic al județului de la Girov. De la 1 ianuarie, prețul de transport este de 13,5 lei pe tonă, la care se adaugă TVA. Săptămâna trecută, Consiliul Județean a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit că, pentru depozitarea la Depozitul județean de la Girov, va fi perceput un tarif de 154,41 lei pe tonă. Acest preț include tariful de depozitare, dar și taxa de mediu. Taxa de mediu este acum de 80 de lei, urmând ca aceasta să crească la 120 de lei, în 2018”, a declarat primarul Lucian Micu.

Din calculele făcute de autorități reiese că, dacă, până acum, contravaloarea salubrității era de 5,77 de lei pe lună, din martie, aceasta se va dubla. O încercare de diminuare a taxei de mediu de 80 lei pe tonă se va mai face iar, printr-o interpelare pe care deputatul Laurențiu Leoreau o va face ministrul Mediului, căruia îi va solicita să amâne, la nivel național, nu doar pentru Roman, aplicarea taxei de mediu sau diminuarea acesteia, până la un prag la care să fie suportabil pentru orice cetățean.

În perioada imediat următoare, administrația locală va trebui să demareze o campanie de informare a cetățenilor cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor. Practic, romașcanii plătesc acum un tarif pentru tot gunoiul produs. Chiar dacă unii romașcani colectează selectiv – pun hârtia, PET-urile, metalul în containerele speciale – totul este în zadar, pentru că gunoiul nu se sortează și ajunge tot la Girov. Când va funcționa stația de sortare de lângă Cersanit – pentru care încă nu s-a făcut licitația, deși aparatura este achiziționată și stă nefolosită de mai bine de trei ani – lucrurile ar trebui să se îmbunătățească. Abia atunci, deșeurile reciclabile vor putea fi valorificate, iar la depozitul de la Girov va ajunge numai gunoiul nereciclabil, mult mai puțin ca și cantitate.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0