Romaşcanii sunt prea săraci pentru a auzi bine

Dimensiune text

Fiindcă nu îşi permit proteze auditive, mulţi dintre romaşcanii hipoacustici rămân, în scurt timp, doar cu amintirea sunetului naturii, al muzicii sau al vocilor celor dragi.

La medicii specialişti în ORL din oraş ajung doar persoane aflate în stadii avansate ale afecţiunilor la nivelul urechilor, moment în care, de cele mai multe ori, nu se mai poate recomanda decât protezarea. Dar, cum o proteză auditivă costă cel puţin 1.500 de lei, mulţi dintre pacienţi nu îşi permit o astfel de achiziţie, astfel că, încetul cu încetul, ajung să nu mai audă nimic.

„Ne confruntăm cu foarte multe cazuri de persoane hipoacustice. Avem şi copii abia născuţi care sunt depistaţi cu hipoacuzie. Din păcate, mulţi dintre pacienţi nu îşi permit o proteză, astfel că, în scurt timp, devin complet surzi. Ne confruntăm şi cu lipsa de educaţie a pacienţilor. Dacă ar veni la medic la primele semne ale bolii, s-ar putea evita un deznodământ tragic. Mulţi nu îşi permit o proteză, pentru că aceasta costă de la 1.500 de lei în sus. Se lucrează şi prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate, însă aceasta nu decontează decât un model de proteză, care costă în jur de 1.000 de lei şi care nu se potriveşte pentru toţi pacienţii”, susţine medicul Răzvan Hotăranu, specialist ORL în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Cauzele care pot duce la pierderea auzului pot fi congenitale, existente la naştere sau dobândite la scurt timp după naştere. Pierderea auzului poate fi cauzată şi de problemele din timpul sarcinii şi la naştere: greutate mică (naştere prematură), infecţii în timpul naşterii, folosirea improprie a medicamentelor ototoxice (care ”otrăvesc” urechea) în timpul sarcinii. Printre factorii determinanţi în apariţia hipoacuziei se numără şi traumatismele, infecţii ale urechii, expunerea frecventă în zgomote excesive la locul de muncă, în mediu şi în timpul liber, dar şi înaintarea în vârstă.

Potrivit specialiştilor, deficienţele de auz pot fi eficient rezolvate dacă sunt diagnosticate din timp, iar persoanele hipoacuzice se pot bucura din plin de o viaţă normală alături de cei dragi. Dacă pierderile auditive nu sunt descoperite la timp, consecinţele pot avea urmări grave asupra persoanelor afectate, care nu vor mai putea avea parte de bucuriile zilnice, cum ar fi simplele conversaţii cu cei dragi.COMENTARII

WORDPRESS: 0